2163 e/kk onkin oikeasti 3623 e/kk – uusi laskelma paljastaa, kuinka paljon palkan sivusta viedään

Tämä kuvio kertoo, paljonko eri veroja ja veronluonteisia maksuja työntekijän palkasta maksetaan, kun virallinen bruttopalkka on 3 000 euroa. Työnantajain alkuperäinen palkkakulu on yli 3 600 euroa, mutta palkansaajan käteen jää vain 2 163 euroa. Veronmaksajat ry

Jari Pietiläinen

Veronmaksajat ry muistuttaa, että kansalaisten olisi syytä tutkia tarkemmin omia palkkakuittejaan. Veronmaksajien etua ajava järjestö nostaa esiin sen harvoin huomatun asian, että tavallisen palkansaajan alkuperäinen palkka onkin huomattavasti suurempi kuin mitä "virallinen" bruttopalkka.

– Työnantaja tekee työntekijän palkasta eli bruttopalkasta veronpidätyksen sekä vähentää työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut ja tilittää ne eteenpäin. Jäljelle jää nettopalkka eli summa, jonka työntekijä saa tililleen, Veronmaksajat muistuttaa.

Bruttopalkan lisäksi työnantaja maksaa palkasta veronluonteisia työnantajan sairausvakuutusmaksuja ja työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksuja.

Nämä summat eivät kuitenkaan näy palkansaajan palkkakuitilla.

Palkkakustannus muodostuu palkansaajan bruttopalkasta sekä työnantajan pakollisista maksuista.

Näin palkkalaskelma tehtiin

Palkansaajan vuositulo ja siihen perustuva vuotuinen verontarve on laskettu kertomalla kuukausipalkka 12,5:llä (12 kk:n palkka + 0,5 kk:n palkkaa vastaava lomaraha).

Lomarahan maksukuukautena työkustannus, tulot, verot ja maksut ovat 1,5-kertaisia olettaen, että koko vuoden lomaraha maksetaan kerralla.

Laskelmien esimerkkipalkansaaja on alle 53-vuotias, jonka verotuksessa on huomioitu vain automaattisesti verottajan viran puolesta tekemät vähennykset.

Viran puolesta tehtäviä vähennyksiä ovat muun muassa tulonhankkimisvähennys, kunnallisverotuksen ansiotulovähennys, työtulovähennys ja perusvähennys.

Valtion tuloverotuksen ja yle-veron lisäksi muut veroperusteet ovat:

• keskimääräinen kunnallisveroprosentti 19,88 % • keskimääräinen kirkollisveroprosentti 1,39 % • sairausvakuutusmaksut: sairaanhoitomaksu 0,0 % ja päivärahamaksu 1,54 % • työttömyysvakuutusmaksu 1,50 % • palkansaajan työeläkemaksu 6,75 %

Työnantajan maksuperusteet ovat vastaavasti seuraavat:

• Työnantajan TyEL-maksu 17,65 % bruttopalkasta (TyEL-kokonaismaksu yht. keskimäärin 24,4% bruttopalkasta, josta vähennetty alle 53-vuotiaan palkansaajan osuus 6,75 %) • Työttömyysvakuutusmaksu (keskim.) 1,50 % bruttopalkasta • Sairasvakuutusmaksu 0,77 % bruttopalkasta • Työnantajan tapaturmavakuutusmaksu 0,80 % bruttopalkasta • Ryhmähenkivakuutusmaksu (keskim.) 0,07 % bruttopalkasta

Lähde: Veronmaksajat ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu