Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin hallitus ja eduskunta reagoivat nyt lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin – "Jokaisen elettävä maamme lakien mukaan", "Rangaistuksia kiristettävä"

Hallitus koolle tiistaina ja perjantaina, kaikki eduskuntaryhmät yhteiseen pöytään.

Hallitus kokoontuu Oulussa ja Helsingissä ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi ensi viikolla kaksi kertaa. Ensimmäinen tapaaminen on tiistaina ja toinen perjantaina.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi neuvotteluista sunnuntai-iltana Twitterissä. Samalla Sipilä kuvasi tapauksia "epäinhimillisiksi ja tuomittaviksi".

Hallitus kokoontuu Oulun ja Helsingin epäinhimillisten ja tuomittavien tapahtumien vuoksi ensi viikolla neuvotteluun sekä tiistaina että perjantaina. — Juha Sipilä (@juhasipila) 13. tammikuuta 2019

Myös eduskuntaryhmät tapaavat asian vuoksi. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsuu eduskuntaryhmät koolle tiistaina keskustelemaan tilanteesta ja toimenpiteistä seksuaalirikosten estämiseksi.

Tilaisuudessa ovat mukana myös kaikki oppositiopuolueet.

– Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. Muuta vaihtoehtoa ei ole, Kaikkonen muistutti tiedotteessaan.

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat kaikin puolin tuomittavia. Kutsun eduskuntaryhmät koolle keskustelemaan toimenpiteistä nyt koettujen rikosten estämiseksi. Jokaisen Suomeen tulevan on elettävä maamme lakien mukaan ja kunnioitettava toisen ihmisen koskemattomuutta. — Antti Kaikkonen (@anttikaikkonen) 13. tammikuuta 2019

Tapaamista oli aiemmin ehtinyt ehdottaa muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen puolestaan toivoo, että eduskunnassa käsittelyssä olevat lakiesitykset seksuaalirikosten rangaistusten kiristämiseksi ja turvapaikkamenettelyn väärinkäytön ehkäisemiseksi etenevät nopeasti tällä vaalikaudella.

Kokoomuksen, keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat Jokisen mukaan sopineet kokoontuvansa tiistaina käsittelemään aihetta.

– Nyt on tärkeää varmistaa eduskunnassa, että ministeri Antti Häkkäsen esittämät kiristykset lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin tulevat viivytyksettä hyväksytyksi, Jokinen sanoo tiedotteessaan.

Rikoslakiin on esitetty muutoksia, joiden myötä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Lisäksi rikoslakiin esitetään uutta törkeää lapsenraiskausta koskevaa rangaistusta, jonka maksimirangaistus vastaisi taposta saatavaa 12 vuoden tuomiota.

Rangaistusasteikko olisi 4–12 vuotta vankeutta, joka merkitsisi vähimmäisrangaistuksen ankaroitumista kahdella vuodella. Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019.

Myös SDP esitti sunnuntaina lisäyksiä rangaistusten kiristämiseksi.

Kokoomus on esittänyt viikonloppuna myös poliisien määrän lisäämistä. Viimeksi asian nosti esille valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.), joka totesi Twitterissä puolueen "lisänneen resursseja poliisille ja kannatan tämän kehityksen jatkoa".

– Määrän ohella pitää varmistaa toimintakyky muuttuvassa maailmassa. Oulun tapaukseen ja vastaavien ehkäisemiseen resursseja tarvitsevat muutkin kuin poliisi, Orpo twittasi.

Kokoomus on lisännyt resursseja poliisille ja kannatan tämän kehityksen jatkoa. Poliisien määrä on saatu jopa nousuun. Määrän ohella pitää varmistaa toimintakyky muuttuvassa maailmassa. Oulun tapaukseen ja vastaavien ehkäisemiseen resursseja tarvitsevat muutkin kuin poliisi. — Petteri Orpo (@PetteriOrpo) 13. tammikuuta 2019

Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa.

Poliisilla on parhaillaan tutkittavana laaja lapsiin kohdistuva seksirikossarja Oulussa. Tapauksiin liittyy 16 epäiltyä ja 9 eri uhria. Oulussa epäillyt ovat turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisia nuoria miehiä.

Sunnuntaina lapseen kohdistuneesta seksuaalirikosepäilystä tiedotti myös Helsingin poliisi.

Poliisi kertoi ottaneensa Itä-Helsingissä kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltyinätörkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Sipilä kommentoi Helsingin tapausta jo aiemmin sunnuntaina.

– Murheellisia uutisia Helsingistä. Nyt poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee. Ajatukseni ovat uhrissa ja hänen läheisissään. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa, Sipilä twiittasi.

Murheellisia uutisia Helsingistä. Nyt poliisi tutkii, oikeuslaitos tuomitsee. Ajatukseni ovat uhrissa ja hänen läheisissään. Jokaisella lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja joka ikinen lapseen kohdistuva seksuaalirikos on liikaa. — Juha Sipilä (@juhasipila) 13. tammikuuta 2019