Lappeenrannan lukioteatterin ja kaupunginteatterin nuorisomusikaali Footloose tarjoaa kaupungin parhaat bileet ja kertoo samalla merkityksellisen tarinan

Etualalla tanssimassa vasemmalta lukien Noora Myyryläinen, Maija Alamäki ja Elli Komppa. Ari Nakari

toimitus

Lappeenrannan kaupunginteatteri täyttää 70 vuotta. Juhlakevään ensimmäinen ensi-iltaesitys on Lappeenrannan lukioteatterin kanssa yhteistyössä tuotettava nuorisomusikaali Footloose. Se saa ensi-iltansa lauantaina 19.1. kello 19 suurella näyttämöllä. Esityksiä on yhteensä 11 kappaletta, joista viimeinen nähdään tammikuun viimeisenä päivänä.

Footloose kertoo nuorten elämästä pikkukaupunki Bomontissa, jossa ei saa tanssia ja pitää hauskaa. Kiellon taustalla on kaupungissa aiemmin tapahtunut tragedia ja aikuisten suojelunhalu. Ohjaaja Marika Kesseli kertoo, että musikaalissa on kyse vallan ja vapauden lisäksi myös luopumisesta ja rohkeudesta mennä elämässä eteenpäin.

– Menetykseen, eroon ja kuolemaan liittyvät asiat säilyvät samoina vuosikymmenistä ja -sadoista toisiin. Myöskään aikuistumisen teema ei muutu. Yhdenmukaisuuden vaatimukset, yksilöiden kontrollointi ja ulkopuolisten vastustus näkyvät valitettavasti poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Dean Pitchfordin käsikirjoitus oli Kesselille entuudestaan tuttu, sillä hän käänsi sen vuonna 2008 Vaskivuoren lukiota varten.

– Halusimme tuottaa ohjelmistoon nuorisomusikaalin, jossa olisi painavaakin sisältöä ja toisaalta myös mukaansatempaavaa musiikkia ja hyvää meininkiä.

Musikaalissa esiintyy 55 näyttelevää ja tanssivaa sekä 15 soittavaa nuorta. Lisäksi lavastukseen ja grafiikoiden tekemiseen on osallistunut 10 lukiolaista. Näyttämöllä nähtävät Vilma Liikkanen, Ada Taalikka ja Pinja Kiuru lupaavat Footloosen tarjoavan kaupungin parhaat bileet.

– Luvassa on paljon hyvää musiikkia ja tunteita sekä ennen kaikkea iloista energiaa ja osaamista.

Juha Östman ja Leevi Nikula ovat samoilla linjoilla opiskelija- ja esiintyjäkollegoidensa kanssa.

– Kerrankin Lappeenrannassa tehdään teatteria, joka iskee myös nuoriin katsojiin kuin nyrkki puuroon.

Elli Jukkalan ja Sami Lemisen mukaan musikaali kertoo kauniin ja merkityksellisen tarinan, jonka voi tulla katsomaan vaikka useammankin kerran.

– Joka kerralla näkee varmasti monta uutta asiaa, sillä lavalla tapahtuu paljon valtavan ja valtaavan esiintyjäkaartin ansiosta.

Aada Sainion, Elina Orpanan ja Fanni Hedmanin mielestä puolestaan roolihahmojen erilaiset tarinat haastavat yleisöä ajattelemaan esityksessä käsiteltäviä teemoja eri näkökulmista.

– Tietysti Footloose koukuttaa myös mahtavilla melodioillaan ja nuoruuden voimallaan. Me kaikki tuomme omalla persoonallamme paljon tähän projektiin. Mahtavan yhteishengen ansiosta tunnelma on aina katossa ja pitkät treenitkin ovat tuntuneet enemmän hauskanpidolta kuin työltä.

Esityksessä kuultava, Lea Kaijansinkon johtaman livebändin soittama musiikki on monipuolista. Musikaali sisältää perinteisiä pop-kappaleita, balladeja, rhythm ’n bluesia, gospelia ja Broadway-näyttämömusiikkia.

Bomontissa tanssiminen on kiellettyä, mutta musiikinkin vuoksi liikettä pitäisi saada aikaiseksi. Ohjaaja Kesselin mielestä Footloose asettikin koreografian näkökulmasta työryhmälle mielenkiintoisen haasteen.

– Koreografi Netta Salonsaari on ratkaissut asian niin, että näyttämöllä on paljon urheilua ja temppuilua, mutta myös tanssia niissä kohdissa, joissa irrottaudutaan näyttämön reaalimaailmasta tai ollaan poissa Bomontista. Tällä kertaa tansseista vastaa pääosin tanssiryhmä.

Lavastuksessa on huomioitu toiminnalle, bändille sekä kuorolle tarvittava tila. Joissakin kohtauksissa näyttämöllä kun on samaan aikaan yhteensä 70 nuorta.

– Esityksemme lavastus on viitteellinen ja korostaa Bomontin ilmapiirin viileyttä. Päivi Pöyhölän skenografiassa sille vastapainoa luovat kohtaukset, joissa kaupungin ankeus on karkotettu ilolla, elämällä ja riemukkailla väreillä, Kesseli avaa.

Ohjaaja kiittelee nuoria erityisesti vankasta sitoutumisesta yhteiseen projektiin.

– Varsinkin nyt tammikuussa tunnelma treeneissä on ollut suorastaan riehakas. Myös yhteistyö teatterin kanssa on sujunut ja on tullut sellainen olo, että kaikki tähtäävät samaan maaliin, onnistuneeseen esitykseen.

Lukioteatterin nuorille suuri yhteisponnistus harjoituksineen, valmisteluineen ja esityksineen on mieleenpainuva kokemus.

– Tämä on ainutkertainen tilaisuus, ei tällaista pääse missään muualla tekemään. Footloose on tuonut meille paljon uusia ystäviä ja rohkeutta. Esitys on vaatinut meiltä tosi paljon, mutta antaa moninkertaisesti takaisin, Vilma Liikkanen, Ada Taalikka ja Pinja Kiuru hehkuttavat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut