Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palvelupuhelimet ja -chatit ruuhkautuvat nyt nuorten peloista – näin puhut seksuaalirikoksen uhkasta oman lapsen kanssa

Monet järjestöt, kuten Pelastakaa Lapset sekä Mannerheimin Lastensuojeluliitto, ovat lisänneet tai laajentaneet viime aikoina puhelin- ja chat-palvelujaan lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Taustalla on seksuaalirikosten aiheuttama mediajulkisuus, joka saattaa ruuhkauttaa jo ennestäänkin ruuhkaisia palveluja.

Pelastakaa Lapset avaa nuorille oman Kriisichatin (www.kriisichat.fi) tänään maanantaina 14.1 kello 16. Chat on auki klo 16–18 ja sitä jatketaan tarvittaessa myös lähipäivien aikana.

Kriisichatin avaaminen liittyy julkisuudessa paljon esillä olleisiin tapauksiin, joissa lapsiin ja nuoriin on kohdistunut seksuaaliväkivaltaa digitaalista mediaa hyödyntäen. Kriisichatissa lapset ja nuoret voivat keskustella lasten turvallisuuden tunnetta horjuttavien tapahtumien aiheuttamista tunteista koulutettujen ohjaajien kanssa.

– Kriisichat tarjoaa lapsille ja nuorille turvallisen kohtaamispaikan silloin, kun jotain järkyttävää tapahtuu ja he kokevat tarvetta keskustella turvallisten aikuisten ohjauksessa, kertoo erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen

Vaaranen-Valkonen kertoo, että myös lapsen ja vanhemman hyvä ja toimiva vuorovaikutus on nyt erittäin tärkeää.

– Vanhemmat ovat ymmärrettävästi huolissaan tilanteesta. On tärkeää, että he juttelevat asioista lastensa kanssa jo ennen kuin mitään sattuu. Kun tämä keskustelu on käyty, lapsi tietää, että hän voi kääntyä asiassa vanhempansa puoleen myös mahdollisissa ikävissä tapauksissa, hän kertoo.

Kriisichatissa lapset ja nuoret voivat jakaa tuntemuksiaan ja kokemuksiaan toistensa kanssa turvallisten aikuisten ohjauksessa. Aikuiset ohjaajat kannustavat lapsia ja nuoria puhumaan ja jakamaan pelkoa ja ahdistusta myös läheisten kanssa. Sen lisäksi, että ohjaajat antavat lapselle neuvoja, he saattavat esimerkiksi mahdolliset seksuaaliväkivaltatapaukset viranomaisten tietoon.

Mannerheimin Lastensuojeluliitolla on ollut chat- ja puhelinpalvelua niin lapsille ja nuorille kuin heidän vanhemmilleenkin jo pitkään, mutta myös siellä on lisätty neuvontaa viime aikoina,

– Halusimme ylipäätään tarjota lisää chatvuoroja, sillä palvelumme on muutenkin ruuhkainen, MLL:n auttavien puhelimien päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo.

Lasten ja nuorten chatissa on sunnuntaista 13. tammikuuta alkaen alettu päivystää myös sunnuntai-iltaisin. Vapaaehtoiset päivystäjät vastaavat yhteydenottoihin chatin sunnuntaista keskiviikkoon. Lasten ja nuorten puhelimen päivystysajat sen sijaan säilyvät ennallaan, sillä puhelupalvelu on ollut käytössä muutenkin joka päivä.

Pajamäki korostaa, että MLL:n puhelu- ja chat-palvelut ovat toimineet jo pitkään, eivätkä siten liity viime aikaisiin tapahtumiin. Lapset ja nuoret ovat voineet soittaa niihin ennenkin missä asiassa tahansa.

Pajamäki ei osaa sanoa, ovatko esimerkiksi Oulussa ja Helsingissä tapahtuneet seksuaalirikokset mataloittaneet nuorten kynnystä soittaa auttaviin puheluihin tai chat-palveluihin.

– Seksuaaliseen häirintään liittyvistä asioista puhutaan joka tapauksessa paljon muutenkin, hän kertoo.

Soittajat ovat Pajamäen mukaan yleisemmin 12–17-vuotiaita tyttöjä. Auttavan puhelimen päivystäjä on usein ensimmäinen aikuinen, jolle nuori asiasta kertoo.

– Nuorten on yleensä hyvin vaikea ottaa asia puheeksi aikuisen kanssa, Pajamäki sanoo.

Kuinka päivystäjät sitten voivat auttaa nuorta tällaisessa asiassa?

– Teemme kovasti töitä sen eteen, että nuori pääsisi mahdollisesta häpeäntunteesta. Kehotamme heitä myös kertomaan asiasta vanhemmilleen, vaikka moni ei sitä aluksi haluaisikaan. Jos se tuntuu nuorelle ylitsepääsemättömän vaikealle, annamme myös ohjeita siitä, miten asian voisi omien vanhempien kanssa ottaa puheeksi.

Myös MLL:ssä halutaan erityisesti korostaa, että vanhempien tulisi keskustella tämänkaltaisista asioista lastensa kannalta jo ennalta. Keskustelun aiheena voi olla vaikka nuoren nettikäyttö ja esimerkiksi kuvien käyttö netissä.

– Kannattaa korostaa, että vaikka tapahtuisi mitä, siitä voi kertoa omille vanhemmilleen. Tarvittaessa voidaan sitten ottaa yhdessä yhteyttä viranomaisiin, Pajamäki kertoo.