Aivoinfarkti tai -verenvuoto ei ole arpapeliä – joka kolmas suomalainen sairastuu, näin vähennät omaa riskiäsi

Kävelyn terveyshyödyistä on puhuttu paljon viime aikoina. Tanja Kuisma

Jukka Hämäläinen

Maailmanlaajuisesti joka neljäs ihminen (24,9 %) saa elinaikanaan aivoverenkiertohäiriön, mutta Suomessa lähes joka kolmas (29,3 %).

Riski on Suomessa yleisempi naisilla (30,8 %) kuin miehillä (27,9 %). Naiset saavat aivoverenkiertohäiriön miehiä useammin ensisijaisesti pidemmän elinaikansa vuoksi.

– Miehet saavat kuitenkin aivoverenkiertohäiriön tyypillisemmin nuorempina, koska heillä on keskimäärin enemmän riskitekijöitä, kertoo tutkimuksen tekoon osallistunut HUS Neurokeskuksen toimialajohtaja Atte Meretoja

Aivoverenkiertohäiriön riskiä jokaisessa maailman maassa​ selvitti kansainvälinen tutkijaverkosto Global Burden of Disease -tutkimuksessa.

Aivoverenkiertohäiriöt aiheutuvat joko verisuonen tukkeutumisesta (aivoinfarkti) tai sen repeämästä (aivoverenvuoto).

Aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöitä ovat tupakointi, alkoholin käyttö, korkea verenpaine, korkea kolesteroli, ylipaino ja vähäinen liikunta. Elintapojen korjaaminen on paras keino välttää sairaus, josta jää usein lieviä tai vaikeitakin pysyviä haittoja.

Aivoverenkiertohäiriön oire voi olla suupielen roikkuminen, käden tai jalan heikkous tai kömpelyys, puhe- tai näköhäiriöt sekä äkillinen voimakas päänsärky. Jos tällaisia oireita ilmaantuu äkisti, on heti soitettava numeroon 112, koska ainoastaan nopeasti aloitettu hoito voi parantaa oireet.

HUSissa on kehitetty useita tehokkaita hoitomuotoja aivoverenkiertohäiriöihin, kuten liuotushoito ja mekaaninen tulpanpoisto. Uusia hoitoja kehitetään jatkuvasti esimerkiksi aivoverenvuotojen hoitoon.

– Parhaatkin hoidot auttavat vain osaa potilaista. Suurimmalle osalle aivoverenkiertohäiriön saaneista jää lieviä ja usein vaikeitakin pysyviä oireita tai haittoja. Tästä syystä omien elintapojen korjaaminen on parasta turvaa aivoverenkiertohäiriön varalta. Kukaan meistä ei halua vetää kolmesta tikusta sitä lyhyttä, Meretoja toteaa.

Tutkimustulokset julkaistiin lääketieteen johtavassa lehdessä New England Journal of Medicinessä

Kommentoi

Palvelut