Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runsasluminen talvi, teiden liukkaus ja polanteet työllistävät poliisia liikenteessä – ylikonstaapelin mukaan tilannenopeuden taju on hävinnyt autoilijoilta

Alkuvuoden huono liikennesää on teettänyt poliisille töitä normaalia enemmän. Pöpperöiset tiet, liukkaus ja polanteet ovat aiheuttaneet peltikolareita, peräänajoja ja tieltä suistumisia.

– Talviset olosuhteet lisäävät aina onnettomuuksia, kun auto ei pysähdy niin nopeasti kuin kuivalla tiellä, ja mennään samalla aikataululla ja ajetaan samaa vauhtia kuin hyvällä kelillä. Tilannenopeuden taju on autoilijoilta hämärtynyt, sanoo ylikonstaapeli Raimo Väisänen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Taksinkuljettaja Tapani Ponkkonen ihmettelee sitä, että talvi yllättää autoilijat joka vuosi.

– Talvella nopeus pitää vain suhteuttaa keliolosuhteiden mukaan. Joka vuosi sitä lunta tulee – joskus enemmän ja joskus vähemmän.

Kuutostiellä ohitustilanteissa sattuu Imatra-Lappeenranta-välillä sekä Imatralta pohjoisen suuntaan mentäessä Väisäsen mukaan useita tilanteita päivittäin, joissa ajoneuvon hallinta menetetään.

– Ulosajoja tapahtuu muutamia päivittäin noilla tien pätkillä. Pöpperössä häviää pito renkaista, jolloin törmätään kaiteisiin tai lennetään ulos tieltä.

Polanteet ovat yksi seikka, jotka aiheuttavat ulosajoja.

– Auto lähtee helposti heittelehtimään ja sen jälkeen sivuluisuun ja uralta ulos. Uusien autojen ajonvakausjärjestelmistä on kyllä paljon hyötyä tällaisissa tilanteissa. Kannattaa miettiä, voisiko ajaa urien vieressä lumisella puolella, Väisänen kehottaa.

Myös kiertoliittymissä ja risteyksissä tilanne on ollut haastava.

– Kun tie on pöpperöinen ja liukas, tulee kolhuja ja kevyitä penkkaan ajoja. Risteyksissä on hyvin tavallista, että mennään liian pieniin väleihin, eikä ehditä pois alta, Väisänen toteaa.

Runsas lumentulo on kasvattanut penkat korkeiksi, estäen näkyvyyttä risteyksissä. Penkkojen vuoksi Imatran seudulla on tapahtunut muutamia läheltä piti -tilanteita. Väisänen muistuttaa, että etenkin tasa-arvoisilla teillä on oltava hyvin varovainen, että ehditään nähdä, tuleeko penkan takaa auto.

– Risteyksiin pitää näissä olosuhteissa tulla ennakoivasti. Maltti on valttia kaiken kaikkiaan liikenteessä talviolosuhteissa.

Igluautot ovat harmillisen yleinen näky maanteillä talvisaikaan. Väisänen huomauttaa, että poliisi voi kirjoittaa sakkoja siitä, jos autoa ei ole putsattu kunnolla lumesta ja jäästä.