Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenranta ottaa pian käyttöön palvelun, josta näkyy, milloin aura-auto lähestyy omaa kotikatua

Istut autossa kotipihassa, juuri valmiina lähtemään töihin.

Samassa aura-auto pyyhkäisee kotikatusi puhtaaksi ja lapiohommiksihan se menee, jos auton kanssa tahtoo omasta pihasta pois päästä.

Edellä kuvattu tilanne saattaa tulevaisuudessa jäädä historiaan, sillä Lappeenrannan kaupunki on ottamassa käyttöön palvelun, jolla kuntalaiset voivat seurata aura-autojen liikkeitä reaaliajassa.

KaupungininsinööriOlli Hirvonen kertoo, että pilotointivaihe alkaa vielä tämän talven aikana. Täydessä iskussa ja koko aurauskaluston kattavana järjestelmän on tarkoitus olla toiminnassa ensi talvena.

– Aikataulullisesti tavoite on aika kova, ja tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmän toimittaja on löydettävä nopeasti. Parin tahon kanssa on jo neuvoteltu, ja tällä viikolla tavataan yksi uusi vaihtoehto.

Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että kaupunki haluaa tietää, missä katujen kunnossapidon kalusto liikkuu ja mitä se tekee.

– Haluamme tietoa itsellemme, mutta samalle se on myös asukkaiden hyödynnettävissä. Ei meillä ole mitään salattavaa, Hirvonen sanoo.

Jo nyt Lappeenrannan paikallisbussien liikkeitä voi seurata omassa sovelluksessaan. Periaate tulee olemaan sama, mutta aurausten osalta ei vielä tiedetä, tuleeko palvelu olemaan nettisivu vai sovellus.

– Haluamme järjestelmän, josta voi katsoa myös historiatietoja. Asukas voi vaikkapa selvittää oman kotikatunsa viisi edellistä aurauskertaa.

Tietojen keräyksen tulee olla automaattista, jotta kuljettajille ei aiheudu lisätyötä ja muistettavaa.

Kaupungille ei myöskään riitä pelkkä tieto aura-auton sijainnista, vaan järjestelmän täytyy kertoa, milloin ajetaan aura alhaalla ja milloin hiekoitetaan.

– Kaikki tämä asettaa teknisiä vaatimuksia järjestelmän toimittajalle. Tällainen ei kuitenkaan ole kovin halpaa, joten haluamme tehdä kaiken kerralla ja kunnolla. Kaupungin osalta järjestelmä tulee toimimaan apuna myös laskutuksessa.

Järjestelmän testaukseen ja käynnistämiseen on varattu 30 000 euroa.

– Talous on tiukalla, joten kaikkia kulueriä on mietittävä todella tarkasti.

Kulueriä on jatkuvan lumentulon myötä riittänyt alkuvuonna. Vaikka aura-autot ovat olleet liikkeellä vähän väliä, Hirvonen uskoo tilanteen tasoittuvan.

– En usko, että lunta voi tulla tätä tahtia koko talven ajan.

Kun lunta on tupruttanut, ovat myös tiemestareiden puhelimet soineet kiivaasti. Hirvonen ymmärtää ihmisten huolen, mutta muistuttaa, että kaikki puhelimessa vietetty aika on pois töiden johtamisesta ja järjestelyistä, jolloin auraukset viivästyvät.

– Parhaamme teemme joka tapauksessa, mutta kaikkialla ei voida aurata yhtä aikaa. Auraukset hoidetaan luokkien mukaan, jolloin ensi sijalla ovat joukkoliikenteen ja raskaan liikenteen käyttämät reitit.

Yksi yleinen epätietoisuuden aihe on se, kenelle tonttiliittymän putsaus kuuluu. Vastaus: kiinteistön omistaja.

– Samoin kun pyörätie ja jalkakäytävä on eriytetty, jalkakäytävien talvikunnossapito on kiinteistön omistajan vastuulla. Näitä paikkoja on melko vähän, mutta tulevaisuudessa todennäköisesti entistä enemmän, kun erillisten pyöräteiden määrä kasvaa.