Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aura-auto veti omakotitaloasukkaan istutukset matalaksi – urakoitsija on korvausvelvollinen, mikäli aura-auton voi todistaa syylliseksi

Imatralaisen tietoon tuli viime viikolla tapaus, jossa aura-auto oli vetänyt matalaksi omakotitalon pihaa reunustaneet istutukset. Kenen vastuulla on, jos pihan istutukset vaurioituvat aura-auton toimesta?

– Aura-auton aiheuttamat vahingot ovat aina urakoitsijan vastuulla, vastaa Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelu Oy:n toimitusjohtaja Markku Puuska

Hänen mukaansa vastaavanlaiset tilanteet ovat harvinaisia, mutta mahdollisia.

Jos aura-auto vahingoittaa esimerkiksi istutuksia tai tien varressa parkissa ollutta autoa, on tontin tai auton omistajan oltava ensisijaisesti yhteydessä kaupunkiin. Kaupungin nettisivuilla on vahinkoilmoituslomake, tai vaihtoehtoisesti asianosainen voi olla ottaa yhteyttä kaupungin asiakaspalveluun.

Vahinko menee vahingon suuruudesta riippuen yleensä urakoitsijan vakuutusyhtiön maksettavaksi.

– Jotta korvauksia voi saada, on oltava näyttöä siitä, että vahinko on aura-auton aiheuttama, Puuska huomauttaa.

Imatran Kipan aluekunnossapidon vastaava mestari Kimmo Kauhanen vinkkaa, että valokuva on yleensä pätevä todiste siitä, että jälki on aura-auton aiheuttama.

Hän muistuttaa, että yleensä todelliset vauriot näkee vasta lumien sulettua. Esimerkiksi istutukset toipuvat hyvin vaikkapa lumikuormasta.

– Kokonaan pilalle menneitä istutuksia, kuten pensasaitoja, on silloin tällöin. Paras olisi, jos aitaa ei tehtäisi ihan tien tai pyörätien viereen, koska sitä lunta tulee joka tapauksessa aidan päälle.

Korvauksesta sovitaan tapauskohtaisesti. Yleensä korvaus on rahallinen.

Korvauksen suuruuden määrittelee alan ammattilainen.

– Mikäli aura on kolhinut autoa, käytetään hinnan märittelyssä esimerkiksi peltimaalamon arviota, selvittää Vakuutusyhtiö Turvan Imatran toimipisteen vakuutusedustaja Arto Vento

Vento muistuttaa, että vakuutusyhtiössä katsotaan, onko urakoitsija varmasti korvausvelvollinen.

– Jos tien vieressä on vaikkapa isompia puita tai pensaita, joiden oksat ovat liian alhaalla lumen painosta tai ulottuvat tielle, on tontin omistaja itse vastuussa istutusten vaurioitumisesta.

Samoin, jos kolhitun auton omistaja epäilee syypääksi aura-autoa, mutta auraajaa ei tavoiteta tai hän ei tunnusta vahinkoa, menee lasku autonomistajan omaan piikkiin, tai hänen autovakuutuksestaan.

Aura-auton aiheuttamat autojen kolhut ja istutusten vauriot ovat kuitenkin Imatralla harvinaisia.

– Meille korvaushakemuksia ei ole tullut yhtään tänä talvena, Vento toteaa.