Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opettajat pihalla seksuaalikasvatuksesta? – saavat 38 käytännönharjoituksen oppaan

HIV-säätiö on huolissaan koulujen mahdollisuudesta antaa seksuaalikasvatusta nuorille.

Koska säätiön mielestä opettajankoulutuksessa annetaan niukat eväät aiheeseen, tarjoaa se nuorten kanssa toimiville ammattilaisille Seksuaalikasvattajan käsikirjaa.

Kirja käsittelee ajankohtaisia seksuaalikasvatuksen kysymyksiä kuten sukupuolen, seksuaalisuuden ja kulttuuritaustan huomioimista opetuksessa. Lisäksi kirjasta löytyy 38 käytännön harjoitusta nuorten seksuaalikasvatustyöpajan toteuttamiseen.

– Viimeisin kouluterveyskysely paljasti, että joka kolmas tyttö on kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana, ja pojistakin lähes joka kymmenes. Tilanteeseen voidaan suoraan vaikuttaa seksuaalikasvatuksen avulla. Seksuaalikasvatus antaa nuorelle tietoa omista oikeuksista ja siitä, mitä oma ja toisten seksuaalinen itsemääräämisoikeus käytännössä tarkoittaa, kertoo Hivpointin seksuaalikasvatuksesta vastaava suunnittelija Maria Oinonen

Säätiön mukaan koulun on opetettava myös seksuaalisuuteen liittyviä turvataitoja. Näitä ovat esimerkiksi pohdinta, mitä itsestä kannattaa julkaista netissä, miten reagoida aikuisten taholta tuleviin yhteydenottoihin ja miten toimia, jos netissä tavattu tuttu ehdottaa tapaamista.