Epäillyn koirasusien kasvattajan eläimillä karu kohtalo – tilalla ehkä 3 sutta ja yli 60 muuta koiraeläintä

Poliisi on lopettanut yli 30 koiraeläintä kantahämäläiseltä maatilalta, jonka omistajaa epäillään koirasusien kasvattajaksi. Poliisi sai tammikuun alussa vihjeen, että Kanta-Hämeessä asuvalla henkilöllä on hallussaan mahdollisesti aitoja susia. Lue täältä lisää tapauksesta.

Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on tutkinut tapausta vuoden alusta törkeänä eläinsuojelurikoksena. Epäilty kasvatti tilallaan koiria ja piti koirahoitolaa. Eläinten olot ja hoito eivät ole täyttäneet eläinsuojelun vaatimuksia.

Poliisi teki 9. tammikuuta kotietsinnän tilalle, jossa oli tuolloin 64 koiraeläintä ja lisäksi paljon muita eläimiä.

Poliisi on keskustellut tapauksen syyttäjän Heidi Nummelan kanssa esitutkinnassa selvinneistä seikoista. Syyttäjä tulee vaatimaan asiassa rikoslain mukaista eläintenpitokieltoa, mikä tarkoittaa epäillyn omistamien ja pitämien eläinten tuomitsemista valtiolle menetetyksi.

– Läänineläinlääkäri kävi tilalla viime perjantaina ja totesi, että kohteessa oli jäljellä 36 koiraeläintä. Noin 30 eläintä oli siirtynyt uusiin koteihin. Tilalla hoidossa olleet eläimet on käytössä olleiden tietojen perusteella palautettu omistajilleen, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala

Poliisi takavarikoi perjantaina 25. tammikuuta jäljellä olleet eläimet. Eläinsuojelulain mukaan takavarikoitu eläin voidaan heti lopettaa, myydä tai luovuttaa, jos sen arvo on vähäinen tai jos hoidon järjestäminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista.

Poliisi arvioi, että eläimiä, joiden taustasta, luonteesta ja terveydentilasta ei ole varmuutta, ei voi luovuttaa eteenpäin. Varsinkin koirasudet saattavat olla luonteeltaan haastavia – väärissä ja tottumattomissa käsissä jopa vaarallisia.

Lähes kaikki jäljelle jääneet koiraeläimet lopetettiin maanantaina 28. tammikuuta. Päätöksen lopettamisesta teki Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoinen

– Mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus, Kopperoinen toteaa.

Läänineläinlääkäri pyrkii vielä löytämään uudet kodit tilalla olleille kaneille sekä kahdelle koiralle.

Epäillyn koirasusikasvattajan tilalla on asunut myös hänen kolmivuotias lapsensa. Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikön päällikkö, rikosylitarkastaja Jonna Turunen kertoo, että tutkinnassa selvitetään vielä myös lapsen elinoloja.

Pääepäilty on edelleen tutkintavankeudessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut