Yliopiston läheisyyteen Skinnarilaan on tulossa jättimäärä yksiöitä – tavoitteena on, että opiskelijat pääsevät asettumaan taloksi syksyllä 2021

Havainnekuvan mukaisesti Skinnarilaan on suunnitteilla kaksi tornitaloa. Suunnitelmat saattavat kuitenkin vielä muuttua, ja lopullinen päätös rakentamisesta odottaa vielä vahvistustaan. Juho Ojala / Arkkitehtuuritoimisto Riitta ja Kari Ojala Oy

Laura Mykkänen

Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS suunnittelee rakennuttavansa Lappeenrannan Skinnarilaan 15-kerroksisia taloja. Aiheesta kertoi aiemmin tässä kuussa YLE.

LOASin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund korostaa, että asia on vielä suunnitteluasteella. Neuvottelut maanomistajan, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa ovat vielä kesken. Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARAlta taas odotetaan päätöstä korkotukilainasta.

– Mikään ei ole varmaa ja monta porrasta on vielä kavuttavana, ennen kuin saadaan kuoppa maahan. Kova toive olisi päästä rakentamaan.

Tavoitteena on, että opiskelijat pääsisivät muuttamaan taloihin syksyllä 2021.

Taloja on suunniteltu rakennettavan yksi tai kaksi, joista kumpaankin tulisi 200 yksiötä. Yksityiskohdat tarkentuvat Grönlundin arvion mukaan loppukesästä tai alkusyksystä 2019.

Harkinnassa on, että toisesta talosta pääsisi suoraan yliopistolle noin 30 metriä pitkää putkea pitkin. Ajatus syntyi Grönlundin mukaan maanomistajan toiveesta.

– He toivoisivat, että yliopisto olisi paremmin saavutettavissa.

Grönlund painottaa sijainnin ja kustannustehokkuuden merkitystä uusia opiskelija-asuntoja rakennettaessa. Tärkeää on, että opiskelijalla on varaa asumiseen.

– Asuntojen on oltava kooltaan sellaisia, että opintotuella pystyy elämään.

Talot tulevat LOASin omistukseen, joten Grönlundin mukaan on tärkeää, että ne ovat elinkaareltaan pitkiä, helposti huollettavia ja ylläpidettäviä.

Opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon asumisasioissaan. Opiskelija-asuntosäätiön hallituksessa on mukana opiskelijajärjestöjen ja asukkaiden edustajia. Opiskelijoille teetettiin hiljattain asumiskysely, johon vastasi 800 henkilöä. Kyselyllä haluttiin kartuttaa yleisesti opiskelijoiden toiveita asumispalveluista.

– Moni toivoi tiskikonetta, kun kysyimme, mistä lisäpalveluista opiskelija olisi valmis maksamaan.

Tiskikoneet asennettiinkin Korpimetsänkadun soluasuntoihin joulukuussa valmistuneen remontin yhteydessä. Grönlund kertoo, että niitä harkitaan myös uusiin taloihin.

Grönlundin mukaan opiskelijat toivovat asumiseltaan yksityisyyttä. Tornitaloihin onkin suunnitteilla vain yksiöitä, joista pienimmät ovat 25-neliöisiä ja muut 35- ja 40-neliöisiä.

Soluasuntoja Grönlund toteaa olevan jo ennestään tarpeeksi. Kysyntää yhteisasumiseenkin tuntuu edelleen olevan, joten aivan muinaisjäänteeksi solut eivät ole jäämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu