Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lemmikkien tuhkaaminen yleistyy – Etelä-Karjalassa ei tuhkaamoa ole, vaan lemmikit viedään tuhkattavaksi maakunnan ulkopuolelle

Lemmikistä luopuminen on aina kova paikka. Toisilla on hautapaikka eläimelle jo valmiina esimerkiksi mökin pihalla, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta haudata lemmikkiään omille tiluksille.

Tuhkaus on jo syrjäyttänyt suosiossa hautaamisen, sillä tuhkaus on helppo ratkaisu. Lemmikin tuhkat saa haudata tai sirotella omalle pihalle tai kesämökille ilman erillistä lupaa. Tuhkat voi myös säilyttää uurnassa kotona.

Lappeenrannasta lemmikin ruumiit siirtyvät yhteistyöeläinlääkäreiltä tuhkattavaksi pääsääntöisesti Myrskylään Suomen Eläintuhkaukseen. Lappeenrannassa Suomen Eläintuhkauksen yhteistyöeläinlääkäreitä ovat Pupu ja Piski Pieneläinvastaanotto, Lappeenrannan kaupungin eläinlääkäri, Eläinklinikka Kotisalo ja Loime Oy.

Osa lemmikinomistajista vie lemmikin eutanasian jälkeen itse tuhkaukseen. Lappeenrantaa lähimmät pieneläintuhkaamot löytyvät Mikkelistä ja Kouvolasta.

Eläinklinikka Kotisalolla Kanavansuulla lemmikkien eutanasioita tehdään vaihtelevasti.

– Joskus voi mennä viikkojakin, ettei ole yhtään eutanasiaa, joinakin kuukausina saattaa säilytyspakastin täyttyä äärimmilleen, sanoo Eläinklinikka Kotisalon yrittäjä Liisa Kotisalo

Suomen Eläintuhkaus noutaa lemmikit tuhkaukseen Kotisalolta kuukausittain. Siihen asti ruumiita säilytetään pakastimessa eläinlääkärin tiloissa.

Vaihtoehtona on joko yksilötuhkaus tai yhteistuhkaus. Yksilötuhkauksessa lemmikki tuhkataan erikseen, ja tuhkat laitetaan lemmikinomistajan valitsemaan uurnaan. Tuhka palautuu takaisin eläinlääkäriasemalle, josta sen voi noutaa. Yksilötuhkauksen hinnat vaihtelevat lemmikin koosta riippuen noutoineen noin 50 eurosta 250 euroon.

Edullisempi vaihtoehto on yhteistuhkaus, jossa lemmikkejä tuhkataan useampia samanaikaisesti.

Tässä vaihtoehdossa lemmikkien tuhkat haudataan Suomen Eläintuhkauksen metsäalueelle Lehtolaan, eli uurna ei palaudu eläinlääkäriin.

Uurnia on valittavana useita erilaisia ja eri hintaluokissa, noin 15 eurosta aina yli 100 euron keraamisiin ja lasisiin uurniin.

– Suositummat ja myös edullisimmat ovat aaltopahviset ja pellavaiset uurnat. Ne ovat yksinkertaisia ja soveltuvat myös hautaamiseen, Kotisalo selvittää.

Myös puu-uurnat ovat Kotisalon mukaan suosittuja.

– Senkin voi joko haudata tai pitää kotona suljettuna.

Noin puolet lemmikeistä päätyy tuhkattavaksi ja toinen puoli haudattavaksi. Lappeenrannassa lemmikkien hautausmaa löytyy Muukosta. Hautausmaa on Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämä.

Haudan ylläpito on sen lunastaneen vastuulla ja muuten hautausmaata hoidetaan yhdistyksen talkoilla ja jäsenten toimesta.

Hautapaikkojen hinnat ovat 40–60 euroa. Hautapaikan voi lunastaa lemmikille aina kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.