Huumekauppa kukoistaa netissä Etelä-Karjalassakin – etenkin nuoret, myös alaikäiset, ostavat huumeita Tor-verkossa

Etenkin nuoret ostavat huumeita netissä. Kun havaitaan nuorten käyttävän Tor-verkkoa ja Tor-verkon selaimia, niin on syytä selvittää ensin, mistä on kysymys. Arkistokuva. Lotta Åberg

Mari-Anna Rossi

Kansainvälisen huumetutkimuksen mukaan miltei joka toinen käyttäjä on ostanut huumeita vuoden sisällä salatusta Tor-verkosta. Vaikka edelleen huumekauppaa tehdään pääsääntöisesti kasvokkain, on huumeiden käyttäjillä muitakin jakelukanavia käytössään, kuten Posti.

Etelä-Karjalassakin huumekauppaa tehdään aktiivisesti Tor-verkossa – niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin verkkokaupoissa.

– Verkkokauppoja käyttävät pääasiassa nuoret ja nuoret aikuiset, mutta joukkoon mahtuu myös vanhempaa kaartia, selvittää Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario ja tutkinnanjohtaja Marko Heinonen

Hänen mukaansa nuorille verkossa toimiminen on luonnollista, ja huumausainekauppaa netissä käyvät todennäköisesti myös alaikäiset.

– Usein myyjät kuitenkin ilmoittavat, etteivät myy alaikäisille tai päihtyneille. Syy tähän ei ole välttämättä moraalinen, vaan kaupoista alaikäisen kanssa kieltäydytään ennemmin ongelmien välttämiseksi myyntitilanteessa. Kun levitetään huumausainetta alaikäisille ja huumausainerikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, teko katsotaan törkeäksi huumausainerikokseksi. Törkeästä huumausainerikoksesta tuomitaan vankeutta vähintään yksi ja enintään kymmenen vuotta, Heinonen huomauttaa.

Netistä ostaminen on helpottanut huumausainekauppaa huomattavasti, sillä enää ei tarvitse tuntea potentiaalisia myyjiä.

– Ostos on helppo tehdä kotoa ja tilata tuote vaikka postitse kotiovelle. Maksu suoritetaan Bitcoineilla tai perinteisin menetelmin, Heinonen sanoo.

Huumausaineet tulevat Suomeen pääosin ulkomailta.

– Kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt lähivuosina, joten Suomessa kasvatettua kannabista on varmasti myös nettimarkkinoilla, Heinonen veikkaa.

Poliisia kiinnostaa huumeiden verkkokauppa, vaikka sen valvominen onkin vaikeaa. Täysin voimattomia viranomaiset eivät kuitenkaan ole, sillä huumeet liikkuvat edelleen fyysisessä maailmassa. Lähetys voi jäädä esimerkiksi Tullin haaviin.

– Tor-verkko on täysin anonyymi, mutta taktisilla menetelmillä myyjät saadaan usein selville. Poliisi suorittaa valvontaiskuja joiden aikana myös nettimyyjiä otetaan kiinni, Heinonen huomauttaa.

Miten sitten kotona pitäisi toimia, jos perheestä löytyy nuori, joka viihtyy paljon nettimaailmassa?

– Kun havaitaan nuorten käyttävän Tor-verkkoa ja Tor-verkon selaimia, niin on syytä selvittää ensin, mistä on kysymys. Viestittelyn myyjäosapuolen kanssa käytetään usein Wickr Me -sovellusta tai jotain muuta pikaviestintään soveltuvaa sovellusta. Myös erilaiset Bitcoin lompakot tai vastaavat sovellukset voivat liittyä huumausaineiden ostoon, Heinonen vinkkaa.

Mikä ihmeen Tor?

Sipulireititys eli Tor (The Onion Router) suunniteltiin ja kehitettiin alun perin Yhdysvaltain laivastolle suojelemaan valtion viestintää.

Tor mahdollistaa Internetin anonyymin käytön ja sensuurin kiertämisen. Se on suunniteltu mahdollistamaan sitä käyttävien henkilöiden anonyymin internetselaamisen niin, että valtion virastot, yritykset tai muut tahot eivät voi havaita heidän tekemisiään tai sijaintiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu