Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Matti antoi suomalaisille tekosyyn ottaa vielä yhdet" – tutkija kertoo, miksi kansa rakasti Matti Nykästä

Turun yliopiston tutkija Rami Mähkä summaa Nykäsen edustaneen suomalalaisuutta parhaimmillaan ja huonoimmillaan.

Matti Nykäsen kuolema on suru-uutinen myös kulttuurihistorian tutkijalle Rami Mähkälle, joka on tutkinut mäkikotkan merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle.

Mähkä oli yksi seitsemästä tutkijasta, jotka kirjoittivat aiheesta esseekokoelman Turun yliopistossa.

Tutkijoiden näkemykset koottiin kirjaksi, joka julkaistiin Matti Nykäsen 50-vuotissyntymäpäivänä 17.7.2013.

Kirjassaan tutkijat kuvailivat Matti Nykäsen suomalaiselle kansanperinteelle tyypilliseksi sankarihahmoksi, joka epäonnistuu kerta toisensa jälkeen. Samalla Nykänen auttoi meitä ymmärtämään itseämme paremmin ja olemaan itsellemme armollisempia.

Vuosikymmenten ajan olemme kansakuntana kollektiivisesti osallistuneet ”meidän Matin" myyttien arvottamiseen ja ylläpitämiseen, niin hyvässä kuin pahassa. Nykänen oli julkisuudessa myös suomalaisen kulttuurin vaikean kipupisteen, perheväkivallan takia.

Rami Mähkä arvioi kansan rakastaneen Matti Nykästä upeiden urheilusaavutusten lisäksi siksi, että hänellä oli kansallisiksi koettuja ja tiedostettuja ominaisuuksia, kuten kohtuuttomuuksiin riistäytyvä alkoholin käyttö ja teeskentelemätön tyyli olla kumartelematta "herroja".

Samaistuttava sankari sai ihmiset vapautumaan.

Tutkijan mukaan Matti Nykänen kohtasi suomalaiset ainutlaatuisella tavalla; samaistuttavana sankarina.

Kirjan työstämisen aikoihin kirjoittajat kävivät tekemässä taustatyötä myös Matti Nykäsen keikalla. Rami Mähkä kuvailee tunnelmaa hurmokselliseksi.

– Matti sai ihmiset vapautumaan. Yleisö oli todella tukka auki ja kannat katossa eikä alkoholissa säästelty, Mähkä muistelee.

– Nähdäkseni hurmos ei johtunut artistin musiikillisista taidoista, vaan siitä, mitä Nykänen edusti suomalaisille: välillä mokataan, mutta sitten jatketaan taas eteenpäin.

Tutkija muistelee käyneensä Matti Nykäsestä joskus keskustelun, jossa mäkikotkan juomistapojen merkitys suomalaiseen alkoholikulttuuriin tiivistyi lupaan ottaa rennosti.

– Se oli joku toimittaja, joka totesi osuvasti, että Matti antaa tekosyyn ottaa vielä yhdet, koska tuskin tulee kuitenkaan mokattua yhtä pahasti, Mähkä kertoo.

Hän arvioi Matti Nykäselle sallitun poikkeuksellisen paljon siksi, että hänen saavutuksensa huippu-urheilijana olivat kiistattomat.

Nykäsen aktiiviura ajoittui 1980-luvulle, jolloin urheilusaavutuksilla oli nykyistä suurempi merkitys kansalliselle itsetunnolle. Yksilöurheilijoiden arvostus oli myös selvästi nykyistä suurempaa, mikä teki Matti Nykäsestä legendan jo nuorukaisena.

– Matti Nykänen oli ilmiönä aikansa lapsi monella tavalla ja hänet tullaan varmasti muistamaan pitkään, Mähkä arvioi.

– Historian kirjoihin hän tuskin jää toilailuistaan, vaan maailmanlaajuisestikin ajatellen poikkeuksellisen lahjakkaana urheilijana, jonka saavutuksiin yltää hyvin harva ihminen.