IL: Satudarah-rikollisjengin tuomioita kovennettiin hovissa

Saturadah MC:n rikosvyyhteä käsiteltiin syksyllä 2017 Tuusulan käräjäoikeudessa. Arkistokuva. Anton Soinne

Pasi Natunen

Marraskuussa 2017 Tuusulan käräjäoikeudessa tuomittujen rikollisjärjestö Satudarah MC:n jäsenet ovat saaneet osin kovennuksia rangaistuksiinsa Helsingin hovioikeudessa. Asiasta uutisoi ensin Iltalehti

Kovimman rangaistuksen sai Santeri Esanpoika Seppänen, 26. Hänet tuomittiin 10 vuoden ja 9 kuukauden vankeuteen kaikkiaan 38 eri rikoksesta. Käräjäoikeuden tuomio oli neljä kuukautta lievempi. Toiseksi kovimman tuomio saaneen Jebreel Abdel Rahman Ahmad El Shamalayn, 28, rangaistus pysyi samana, eli se on 8 vuotta vankeutta. Muiden tuomittujen rangaistukset kasvoivat vähän tai pysyivät ennallaan.

Iltalehti muistutti jutussaan, että Suomeen hiljattain rantautunut rikollisliiga Satudarah aloitti toimintansa silmittömällä väkivallalla siepaten uhrejaan kadulta. Raakojen muilutusten kohteeksi joutuneet pelkäsivät ilmoittaa kokemastaan poliisille. Tuomittuina oli kaikkiaan 11 henkilöä, jotka olivat vuoden aikana tehtailleet yhteensä liki 80 rikosta.

Jo käräjäoikeudessa kävi ilmi, että Satudarah MC:n uhrit eivät uskaltaneet puhua. Poliisi pääsi rikosten jäljille telekuuntelun avulla. Satudarah MC:n uhrit eivät uskaltaneet puhua. Poliisi pääsi rikosten jäljille telekuuntelun avulla.

Suomeen pari vuotta sitten tunkeutunut liivijengi Satudarah MC ei aikaillut osoittaakseen kelpoisuutta kansainväliselle pääosastolleen.

Jengin ytimen muodosti puolenkymmentä miestä pääkaupunkiseudulta ja keskiseltä Uudeltamaalta. Heillä oli jo entisyyttä raaoista väkivaltarikoksista. Saatuaan Satudarahin liivit miesten harjoittama väkivalta vain koveni.

Hollannissa perustettu Satudarah MC poikkeaa muista liivijengeistä siinä, että sen jäsenistö koostuu suurelta osin eri etnisistä vähemmistöistä.

Kaikki törkeät vapaudenriistot ja törkeät ryöstöt eivät kuitenkaan tulleet suoraan poliisin tietoon. Jengi oli esitutkinnan mukaan onnistunut luomaan uhreissaan niin kovan pelkotilan, ettei monikaan heistä uskaltanut ottaa yhteyttä poliisiin.

Esimerkiksi Järvenpäässä tapahtunut törkeä ryöstö ja törkeä vapaudenriisto paljastui sattumalta kesken toiseen rikokseen liittyvän telekuuntelun. Muiluteltua uhrilta oli kiristetty rahaa pitämällä hänen isäänsä panttivankina.

Aikoinaan käräjille tultaessa syytteessä oli kaikkiaan yksitoista henkilöä, joista kuusi kuului Satudarah-jengiin. Vyyhdissä vaadittiin rangaistuksia kaikkiaan 78 rikoksesta, jotka oli tehty pelkästään yhden vuoden aikana.

Syyttäjä vaati jengiläisille rangaistusten koventamista, koska monet teoista oli hänen mukaansa tehty järjestäytyneen rikollisryhmän nimissä.

Käräjäoikeus oli koventamisperusteista samaa mieltä. Se langetti kaikille syytetyille vankeustuomiot, joiden pituudet vaihtelivat 3 kuukauden ehdollisesta yli 10 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Helsingin hovioikeus kovensi osan tuomioista hiljattain antamallaan päätöksellä.

Satudarahin pomona tunnettu mies kuoli kolarissa Järvenpäässä toukokuussa 2017.

Iltalehden juttu kokonaisuudessaan täällä:

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut