Pellinkujalla asukkaat raivoissaan lumikasoista – aurauksesta syttyi lumisota

Lumikasa on aivan omakotitalon kulmalla. Kuvassa Jari Nalli. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Omakotitaloasukas Jari Nalli on koko talven taistellut Lappeenrannan kaupungin kunnossapidon kanssa hänen naapurinsa pihalle auratuista lumikasoista. Kapealla Pellinkujalla Lauritsalassa lumitraktori on työntänyt lumikasat naapurin pihalle pari metriä korkeaksi lumiröykkiöksi.

– Tämä on mennyt ihan naurettavaksi. Naapurini ei saa työnnettyä omia lumia pihalta mihinkään, kun siinä kohtaa, minne hän normaalisti lumet työntäisi, on kaksi metriä korkea lumivalli. Kuja on muutenkin aurattu niin kapeaksi, etteivät naapurit meinaa mahtua peruttamaan autoa pois pihasta, Nalli puuskahtaa.

Nallin palkkaama traktori oli vienyt lumet ongelmakohdasta pois kaupungin maalle. Hetken päästä lumitraktori tuli ja työnsi lumet takaisin.

Lappeenrannan kaupungin tiemestari Ulla Kiiveri sanoo, ettei tieltä aurattuja lumia saa läjittää tonteille, mutta katua auratessa lumi siirtyy katualueen reunaan, jolloin lunta kertyy esimerkiksi tonttiliittymiin sekä tontin reunoille.

Nallin mukaan tässä tapauksessa kyse ei ole katualueen reunaan kertyneestä lumesta. Hän sanoo ottaneensa yhteyttä Lappeenrannan kaupungille asiasta jo ensimmäisen kerran tammikuun alussa.

– Silloin sanottiin, että asia hoidetaan. Ei ole hoidettu vieläkään.

Lappeenrannan kaupungin tiemestari Jouko Niskasen mukaan kaupunki antaa ohjeet urakoitsijoille siitä, miten auraaminen pitäisi hoitaa. Ohjeen mukaan lunta ei läjitetä toisen tontille.

Niskanen kuitenkin tietää Pellinkujan tapauksen.

– Tässä tapauksessa on väärinymmärrys kasan alla olevan maapohjan omistuksesta. Kyseinen kohta on katualuetta, Niskanen huomauttaa.

Niskanen ihmettelee sitä, miksi asukas ei ole itse ottanut yhteyttä kunnossapitoon.

– Kun asukas soittaa kunnossapitoon tai tiemestarille, niin käydään tapaus katsomassa. Jos virhe on tapahtunut, niin asia hoidetaan kuntoon.

Nalli sanoo, että naapuri oli valtuuttanut hänet hoitamaan asian.

– Pitää sitten sanoa, että soittaa kaupungille itse.

Toinen asia, mistä Nalli on harmissaan, on se, että Pellinkuja on aurattu kapeaksi.

– Kuja oli aurattu 2,5 metriä leveäksi viiden metrin maksimileveydestä. Palkkasin myös traktorin leventämään Pellinkujaa ja liittymää Luukkaankadulle, Nalli kertoo.

Niskanen sanoo, että kaupungin toimesta kujaa tultiin jo leventämään lingolla, mutta työtä ei tehty, koska traktori oli jo käynyt tekemässä sen. Hän toivoo, että asukkaat ymmärtäisivät lumisen talven haasteet.

– Auraaja tekee ratkaisuna haastavissa tilanteissa, eikä työnjohto pysty joka paikassa olemaan vahtimassa.

Jari Nalli sanoo ymmärtävänsä tilanteen vaikeuden.

– Mutta tervettä järkeä saisi lumitöiden suunnittelussa käyttää. On kummallista, miksi kaupungin asukkaita kohdellaan erilailla. Samat verot me maksetaan, kuin naapurikadullakin, missä kunnossapito on hoidettu paremmin.

Mihin lumet saa kolata?

Lumet saa kolata vain omalle tontille. Naapurin tontille lumia ei saa kolata.

Lunta ei saa kasata myöskään kaupungin joutomaille, oman kadun kääntöpaikalle tai tontin vierestä alkavan metsän laitaan.

Jos lumet eivät mahdu omalle tontille, ne voi vielä lumenkaatopaikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu