Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi tuhkarokko voi sulkea osan kauppakeskuksesta, kun monen lapsuudessa sen sairastaminen oli normaalia? – Infektiolääkäri: "Se on kaikista herkimmin tarttuva tautimme"

Espoon Matinkylässä sijaitsevan kauppakeskus Ison Omenan ylimmän kerroksen palvelutori ja terveyskeskus suljettiin tiistai-iltana tuhkarokkoepäilyn takia. Lue täältä lisää tapauksesta.

Miksi tuhkarokko aiheuttaa nykyisin näin valtavia operaatioita, kun esimerkiksi 1970-luvulla se oli tavallinen tauti, jonka lähes jokainen sairasti?

– Nykyisin tiedetään, että tuhkarokkoon sairastuneilla on iso riski komplikaatioihin. Lisäksi sairastuminen on mahdollista estää rokotteella, Husin infektiolääkäri Asko Järvinen sanoo.

Tuhkarokko on Järvisen mukaan kaikista herkimmin tarttuva tautimme.

– Se tarttuu ilmakontaktin kautta. Jos virusta erittävä henkilö on ollut tilassa, sen läpi kulkeva voi saada tartunnan.

Suurta epidemiaa tuhkarokko ei Suomessa voi aiheuttaa, koska yli 95 prosentilla väestöstä on joko taudin sairastamisen tai rokotteen takia suoja sitä vastaan.

– Riskiryhmää ovat pienet lapset, joilla ei ole vielä rokotteen suojaa, rokottamattomat ja immuunipuutteiset henkilöt.

Suoja voi olla puutteellinen 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa syntyneillä, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa, mutta eivät myöskään ole saaneet rokotusta.

– Heidän on järkevää hankkia rokote. Sen saa omalta terveysasemalta, Järvinen neuvoo.

Jos ei ole varma, onko sairastanut tuhkarokkoa, rokotteesta ei käytännössä ole haittaa. Tuhkarokon vasta-aineet voidaan myös tarkistaa verikokeella ennen rokotusta.

– Osa väestöstä on sairastanut tuhkarokon ilman oireita. Minullakaan ei ole vanhempieni mukaan ollut sitä, mutta silti vasta-aineet löytyvät, Järvinen kertoo.

Sairastettu tuhkarokko antaa nykytiedon mukaan elinikäisen immuniteetin. MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan suojaa erittäin hyvin tuhkarokolta. MPR-rokote on kuulunut rokotusohjelmaan vuodesta 1982.

Jos henkilö on altistunut tuhkarokolle, kolmen päivän kuluessa altistumisesta annettu rokote voi vielä ehkäistä taudin.