Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autokaupat ovat valmiina kevytautojen tuloon – esimerkiksi Volkswagenilla, Audilla ja Seatilla ominaisuus valmiina

Nopeusrajoitteiset autot salliva lakimuutos astunee voimaan marraskuussa.

Tavallisista henkilöautoista muokattuja niin kutsuttuja kevytautoja odotetaan katukuvaan loppuvuodesta.

Lakimuutoksen, joka mahdollistaa nopeusrajoitetun kevytauton 15 vuotta täyttäneille, on määrä tulla voimaan marraskuun alussa.

Uudistuksen tavoitteena on parantaa nuorten liikenneturvallisuutta. Nopeuden rajoitus tehdään asentamalla tavalliseen henkilöautoon erillinen lisälaite. Tämän jälkeen auto muutoskatsastetaan kevytautoksi.

Auto voidaan myöhemmin palauttaa normaaliksi henkilöautoksi.

Suuremmat autokaupat aikovat ryhtyä asentamaan kevytautoja heti, kun se on mahdollista.

– Kevytauto-ominaisuus on saatavilla kaikilla edustamillamme automerkeillä eli Volkswagenilla, Audilla ja Seatilla, Laakkosen aluejohtaja Tea Välimäki kertoo.

Samoilla linjoilla on LänsiAuton autotalojen johtaja Juha Vatanen

– Olemme ehdottomasti mukana tässä kaikilla niillä merkeillämme, joilla on tähän soveltuvia malleja, hän sanoo.

– Asennus tulee todennäköisesti luvanvaraiseksi. Tulemme sitten tietenkin kouluttamaan mekaanikkomme tähän, Vatanen toteaa.

Kyllä niistä on jonkin verran kyselty.

Välimäen mukaan kevytautot ovat herättäneet etukäteen jonkin verran kiinnostusta asiakkaissa.

– Kyllä niistä on jonkin verran kyselty. Kevytauto on kuitenkin paljon turvallisempi ja pitkäaikaisempi sijoitus kuin perinteinen mopoauto. Lakimuutos varmasti vaikuttaa perinteisten mopoautojen myyntiin ja hintatasoon, hän sanoo.

Myös Vatanen kertoo, että asiakkaat ovat jo käyneet kyselemässä kevytautoista.

– Moni kuluttaja tietää, että isoilta autovalmistajilta tulevat automallit ovat jo lähtökohtaisesti turvallisempia, laadukkaampia ja ajo-ominaisuuksiltaan parempia kuin perinteiset mopoautot. Niissä on huomattavasti enemmän myös erilaisia turvallisuutta lisääviä varusteita.

– Lisäksi se, että auto voidaan muuttaa takaisin tavalliseksi henkilöautoksi kun kuljettaja tulee täysi-ikäiseksi, helpottaa tilannetta.

Kevytautojen salliminen on molempien mielestä hyvä asia.

– Tärkein asia siinä on turvallisuus. Saadaan sellaisia autoja liikenteeseen, joissa on turvallinen kori, jarrut ja muut ominaisuudet, Tea Välimäki sanoo.

Juha Vatanen muistuttaa, että samalla kevytautot myös helpottavat nuorten liikkumista esimerkiksi haja-asutusalueilla merkittävästi.

– Liikenneturvallisuuden parantaminen on erittäin tärkeä asia tässä hankkeessa.

– Lisäksi 60 km/h nopeuteen rajoitettu ajonopeus vähentää muiden autojen ohitustarvetta verrattuna nykyiseen mopoautoon (45 km/h) ja tekee liikenteestä sujuvampaa, hän sanoo.