Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Marraskuussa käyttöön otettava kevytauto kerää jo nyt kritiikkiä – "leikitään jalankulkijoiden hengellä"

Tänä vuonna otetaan käyttöön 60 kilometriä tunnissa kulkeva kevytauto, jonka ohjaimiin 15-vuotias pääsee suorittamalla mopoautokortin vaatiman tutkinnon. Asiasta kertoo Yle.

T-ajoneuvoluokkaan kuuluvilla kevytautoilla tarkoitetaan henkilöautoja, jonka nopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa. Kyse on ajoneuvosta, jonka omamassa on enintän 1 500 kiloa. Ulkomuodoltaan se muistuttaa tavallista henkilöautoa, Ylen jutussa kerrotaan.

Kevytauton maksimiajonopeus säädettiin lain valmisteluvaiheessa 60 kilometriin tunnissa. Mopoautoihin verrattuna liikenteen sujuvuus lisääntyisi ja ohitustarpeet vähenisivät, valiokunta perusteli.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan kevytautojen tavoitteena on tarjota nuorille uusi, turvallisempi liikkumisen muoto.

– Lainvalmisteluvaiheessa tehtiin liikenneturvallisuusvaikutusten arviointi. Silloin arvioitiin niin, että turvallisuusvaikutukset olisivat positiiviset, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija kommentoi Ylen jutussa.

Liikenneopettajat ovat asiasta päinvastaista mieltä. Ylen haastattelema kotkalainen liikenneopettaja Niina Ukkonen on huolissaan siitä, kuinka vähäistä 15-vuotiaan kävellen ja pyöräillen liikkumalla kertynyt liikennekokemus on.

– Ei voida olettaa, että osattaisiin huomioida ennakoitavissa olevat vaaratilanteet, Ukkonen sanoo.

– Reilua 50 kilometriä tunnissa liikkuva henkilöauto pysähtyy todella eri tavalla kuin mopo. Kyseessä ei ole enää mikään kevyt auto. Tässä leikitään erityisesti suojattomien, kuten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden hengellä, Ukkonen sanoo.

Myös liikennepsykologi Mika Hatakka kommentoi Ylelle, että 15-vuotiaan riskinhallintakyky liikenteessä on heikompaa kuin 18-vuotiaan kuljettajan.

Tammikuussa julkaistussa lakiuudistuksessa ei edellytetä, että kevytauton kuljettajalle pitäisi antaa lain määräämää ajo-opetusta, Yle kertoo. Ajotaitoa mitataan tutkinnon ajokokeessa, jossa suoritetaan Ylen haastatteleman toisen ajo-opettajan mukaan "lenkki liikenteessä".

Niina Ukkosen mielestä myös kevytautojen käyttöönoton ajankohta, 1. marraskuuta, on kummallinen.

– Kevytautojen liikennekelpoisuus alkaa keskellä pimeintä aikaa marraskuussa. Jokainen autolla liikkuva tietää, kuinka vaikeaa havainnointi liikenteessä on siihen aikaan vuodesta, Ukkonen sanoo Ylen jutussa.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.