Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarjakuvahahmo sensuroitiin rasistisena: Mämmilän Mukku ei saa tähdittää mainosjulistetta – Pertti Jarla kiittelee päätöstä

Mämmilä-sarjakuvan tummaihoinen hahmo Muhammed Al-Zomal eli Mukku sai kritiikkiä, johon Tampere Kuplii-sarjakuvafestivaali reagoi poistamalla mainosjulisteensa.

Hyvän fiiliksensarjakuvafestivaaliTampere Kuplii joutui vastatuuleen mainosjulisteensa vuoksi. Kriittistä palautetta tuli mainosjulisteessa olevasta tummaihoisesta hahmosta Muhammed Al-Zomalista eli Mukkusta. Mukku on tunnettu hahmo helsinkiläisen sarjakuvataiteilijanTarmo Koiviston Mämmilä-sarjakuvasta, jota on julkaistu eri lehdissä vuodesta 1975 lähtien.

Tapahtuman Facebook-sivulla Mukku-hahmo koettiin rasistiseksi.

– Ei anna kovinkaan kuvaa "hyvä fiiliksen sarjakuvafestareista" että julisteessa on rasistinen karikatyyri. Tällaisella kuvastolla ei luoda hyvää fiilistä. Kyseessä on varmaankin vanha sarjakuva, mutta toivoisi että vuonna 2019 sarjakuvaskenessä Suomessa tajuttaisiin millaisia negatiivisia ennakkoluuloja tuon tyyliset karikatyyrit voivat aiheuttaa. Ollaanko tässä nyt yhtään mietitty ennen kuin aletaan mainostaa festareita tuolla kuvalla?kysytään heti ensimmäisessä kommentissa.

Kaikki eivät kritiikkiä allekirjoittaneet, vaan sille löytyi myös puolustajia.

– Julisteessa esiintyvä Muhammed Al-Zomal eli Mukku on Mämmilässä esiintyvä henkilö. Sarjakuvassa hänet kuvataan erittäin positiivisesti ja enemmän sarjassa naureskellaan paikallisille, jotka pelkäävät ulkomaalaista. Ehkä Koiviston tuotannosta pitäisi esittää vain valkoisia kantasuomalaisia?kommenttiketjussa kysytään.

Sarjakuvafestivaali reagoi saamaansa kritiikkiin sensuurilla. Viikonloppuna tulleeseen julkiseen palautteeseen vastattiin maanantaina pahoittelulla ja poistamalla juliste.

– Tampere Kuplii kiittää julisteesta heränneestä keskustelusta ja aiheellisesta palautteesta. Vilpittömimmät pahoittelumme kaikille. Alkuperäinen juliste on poistettu, ja uusi juliste julkaistaan mahdollisimman pian, tapahtumajärjestäjät ilmoittavat.

Keskusteluun osallistui myös Tarmo Koiviston kollega sarjakuvataiteilija Pertti Jarla, joka on voimakkaasti puolustanut sananvapautta omassa taiteessaan. Nyt Jarla kuitenkin puolustaa sensuuria.

– Olennaista on se, miltä tummaihoisista ihmisistä itsestään tuntuu, ja sikäli kun olen heiltä kuullut, toi ei ole miellyttävä juliste. Joten hyvä että uusitaan, Jarla kommentoi.

Mämmilä-sarjakuva ilmestyi säännöllisesti eri aikakauslehdissä vuosina 1975–1996 ja 2006–2008.

Wikipedian mukaan Mämmilän on usein kuvattu olevan suomalainen yhteiskunta pienoiskoossa; se on peilannut rakennemuutosten, ajan virtausten sekä taloudellisten nousu- ja laskukausien vaikutusta suomalaiseen elämänmenoon.

Sarjassa on runsaasti toistuvia hahmoja, joista yksi on luomutilayrittäjänä toimiva Muhammed Al-Zomal eli Mukku. Hahmopakeni Mämmilään Afrikasta.

Edit 28.2. klo 14.28: Lisätty viittaus Wikipediaan. Lyhennetty jutun loppua.