Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisille EU:ssa on tärkeintä vapaus ja yhteinen raha – eniten huolestuttavat maahanmuutto ja ilmastonmuutos

Tuoreen Eurobarometrin mukaan suomalaiset ovat keskimäärin muita EU-kansalaisia tyytyväisempiä demokratian tilaan kotimaassaan.

Maanantaina julkistetun Eurobarometri-kyselyn mukaan EU merkitsee suomalaisille ennen muuta positiivisia käytännön asioita: vapautta matkustaa, opiskella ja työskennellä kaikkialla EU:n alueella sekä yhteistä rahaa.

Kyselyn perusteella EU on suomalaisille myös rauhan, ihmisoikeuksien ja lakien kunnioittamisen unioni.

EU:n suurimmat ongelmat ovat suomalaisten mielestä maahanmuutto ja ilmastonmuutos.

Enemmistö suomalaisista uskoo olevansa perillä Eurooppaa koskevista asioista erittäin tai melko hyvin.

Suomalaiset otaksuvat itsensä ja muiden suomalaisten tietämyksen Euroopan asioista paremmaksi kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Suomalaiset suhtautuvat yksiselitteisen myönteisesti EU-kansalaisten oikeuteen asua ja työskennellä missä tahansa EU-maassa. EU:n sisäiseen maahanmuuttoon suhtaudutaan Suomessa myönteisemmin kuin EU-maissa keskimäärin.

Sen sijaan maahanmuuttoon EU:n ulkopuolelta suomalaiset sen sijaan suhtautuvat jonkin verran muita kriittisemmin

Neljä viidestä suomalaisesta kannattaa talous- ja rahaliittoa sekä yhteistä valuuttaa euroa. Suomalaiset suhtautuvat yhteiseen valuuttaan myönteisemmin kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Joka toinen suomalainen kannattaa EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa, useampi kuin kaksi kolmesta eurooppalaisen tason puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Tosin kumpi tahansa miellyttää suomalaisia EU-kansalaisten keskiarvoa vähemmän.

Enemmistö arvioi, että demokratia toimii EU:ssa vähintäänkin melko hyvin.

Käsitys demokratian toteutumisesta omassa maassa erottaa suomalaiset selvästi EU28-maiden keskiarvosta: Suomalaiset kertovat tyytyväisyydestään asioiden tilaan kotimaassaan.

Eurobarometri-kysely toteutettiin kaikissa EU-maissa, viidessä jäsenehdokasmaassa ja Pohjois-Kyproksella 8.–22. marraskuuta 2018.

Kyselyyn osallistui kaiken kaikkiaan 32 600 yli 15-vuotiasta vastaajaa, joista 27 424 oli EU-maiden kansalaisia.

Suomessa haastatteluja tehtiin 997. Haastattelut Suomessa suoritti Kantar TNS Oy.