Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitääkö auto- ja polttoaineverotusta nostaa vai laskea? – Näin puolueet vastasivat alan erikoislehti Moottorille

Autoilun erikoislehti Moottorin vaalikysely paljastaa, että autoilun verotus on kuuma aihe eduskuntavaaleihin valmistautuville puolueille. Kysymykset esitettiin kaikille eduskunnassa edustettuna oleville puolueille. Liike Nytin ryhmä ei vastannut kyselyyn.

Tulisiko nykyisenkaltaisesta auton hankinnan verotuksesta eli autoverosta luopua? Kyllä vai ei, ja jos autoverosta tulisi luopua, niin millä aikataululla?

Keskustan mielestä autoverosta ei pitäisi luopua ainakaan kokonaan. Sen sijaan autoveron kevennykset pitäisi kohdistaa erityisesti vähäpäästöisiin autoihin.

Kokoomus vastaa kyllä: – Seuraavan hallituksen tulisi tehdä päätös siten, että päätöksestä koituu mahdollisimman vähän haittaa markkinoilla, puolue kommentoi. Myös siniset ovat täysin samalla linjalla.

SDP:lle autoverosta luopuminen ei sovi. – Markkinoilla on vielä runsaasti suuripäästöisiä automalleja. Näiden autojen autovero laskisi helposti kymmenestä tuhannesta ylöspäin, ja se olisi ilmastotavoitteille haitallista. Myöskään vasemmistoliitolle autoilun verojen poistaminen yksittäisenä toimena ei sovi.

Perussuomalaisten mielestä autoverosta luopuminen voitaisiin rahoittaa valtion budjettilinjauksilla välittömästi:

– Autoveron tuotto vuositasolla on noin miljardi. Tuulivoiman tuotantotuesta luopuminen toisi 500 miljoonan euron vuosisäästöt. Lisäksi nykyisenlaisen sosiaaliperäisen maahanmuuton lakkauttaminen toisi säästöä vuositasolla vähintään miljardin.

Vihreät vastaa ehkä: – Painopistettä on siirrettävä ostamisesta käytön verotuksen suuntaan ja päästöperusteisuutta on vahvistettava. Kokonaisuudessa on otettava huomioon autovero, ajoneuvovero, polttoaineverot ja mahdolliset tienkäyttömaksut.

RKP:n mielestä auton hankinnan verotuksesta luopuminen ei ole realistista. Kristillisdemokraattien mielestä taas on: – Autoverosta tulisi ensin luopua vähäpäästöisten tai päästöttömien ajoneuvojen kohdalla, jolloin se olisi valtion tuki näiden autojen hankintaan.

Tähtiliikekin olisi valmis poistamaan autoveron asteittain kolmen vaalikauden aikana.

Moottorin vaalitentissä kysyttiin puolueilta myös, mitä pitäisi tehdä polttoaineverolle. Keskusta, siniset ja perussuomalaiset olisivat valmiita laskemaan sitä. Sen sijaan nostajien rintamaan liittyivät kokoomus, SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja tähtiliike. RKP ja kristillisdemokraatit pitäisivät polttoaineveron ennallaan.

Mielenkiintoisia vastauksia saatiin tiedusteluun, tulisiko Suomessa ottaa käyttöön ajoneuvojen paikantamiseen ja ajosuoritteeseen perustuva tievero. Lue Moottorin juttu täältä.