Lumi ja liukkaus tuovat ongelmia opaskoirallekin – lappeenrantalainen Mikko Ojanen saa tukea liukkailla labradorinnoutaja Ropon valjaista

10-vuotias opaskoira Ropo osaa ohjata isäntänsä Mikko Ojasen vaikkapa lounaskahvilaan tai kirjastoon. Ropo kiertää tottuneesti työmaa-aidat ja kaivannot, mutta pelkillä nauhoilla eristettyjä alueita Ropo ei tunnista, vaan Ropo painelee nauhojen ali. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Labradorinnoutaja Ropo ohjaa tottuneesti isäntänsä Mikko Ojasen seurakuntakeskukseen, jossa näkövammainen Ojanen työskentelee pappina.

Ojanen kertoo, että Ropo on hänellä melkein aina mukana, varsinkin julkisilla paikoilla ja sisätiloissa.

– Ropo haluaa aina lähteä mukaan. Se on kuin maansa myynyt, jos ei pääse, Ojanen nauraa.

Koulukatu kymmenessä sijaitsevan työpaikan Ropo tuntee nimellä Kymppi. Ropo pysähtyy b-rapun kohdalle ja kuljettaa isäntänsä varovasti raput ylös.

10-vuotias Ropo tuntee Lappeenrannan keskustan hyvin – se tietää tien kotoa Kesämäestä esimerkiksi Iso Kristiinaan, lounaskahvilaan tai kirjastoon.

– Jos poikkeamme tutuilta reiteiltä, osaa se kyllä suunnistaa takaisin, Ojanen sanoo.

Ropo osaa myös osoittaa isännälleen raput, hissin, naulakon ja vessan. Ja suojatien – jos vain suojatien viivat ovat näkyvissä.

Lumi aiheuttaa ongelmia opaskoiran kanssa kulkevalle, sillä koira ei näe viivoja, ja nastoituksetkin ovat peitossa.

– Opaskoiran kouluttaminen tapahtuu sulan maan aikana. Kun maahan tulee lumipeite, on se ihan eri maailma koiran perspektiivistä, Ojanen kertoo.

Myös lumipenkat etenkin liikennevalopylväiden kohdilla ovat hankalia, sillä koira lähtökohtaisesti kiertää lumivallit, eikä isäntä pääse näin ollen painamaan liikennevalonappia.

Liukkauteen koira reagoi hiljentämällä vauhtia.

– Liukkauteen auttaa se, kun saa tukea koiran valjaista, Ojanen sanoo.

Talvella kenties pulmallisin asia täysin sokealle Ojaselle ovat nauhoilla rajatut alueet, joissa varoitetaan katolta tippuvasta lumesta ja jäästä.

– Koiralle nauha on sama kuin vaikka oksa. Nauhaa koiran on vaikea tunnistaa esteeksi, vaan se kuvittelee, että siitä pitää mennä ali, Ojanen perustelee.

Myös monet rakennustyömaat on rajattu nauhoilla.

– Työmaa-aidat ja kaivannot koira kyllä osaa kiertää.

Ojanen on liikkunut opaskoirien kanssa jo vuodesta -75. Ropo on hänen viides opaskoiransa.

Ojanen on jo niin tottunut liikkumaan näkövammaisena kaupungilla, että hän lähtee liikkeelle kelillä kuin kelillä.

– Koiran kanssa pystyy elämään normaalia elämää ja hoitamaan asioita, oli sitten vesisadetta, pyryä tai liukkautta. Liukkaat tiet ovat liukkaita kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu