Imatralla Napinkulman ensimmäinen kaavaluonnos poiki monenlaisia ehdotuksia: "Yksi toivoi Eiffel-tornia"

Ensimmäinen luonnos Napinkulmasta näytti tältä. Imatran kaupunki

Mari-Anna Rossi

Napinkulman kaavaluonnos poiki paljon kritiikkiä ja monenlaisia mielipiteitä. Napinkulman uudisrakennusta moitittiin liian massiiviseksi ja korkeaksi. Luonnosvaiheen palautekierroksen jälkeen suunnitelmaa tarkistetaan, ja kaavaluonnos palautui arkkitehdin pöydälle.

– Nyt ainakin seitsemästä kerroksesta tiputetaan yksi, eli rakennuksesta on tulossa kuusikerroksinen. Lisäksi ensimmäinen kerros jäisi avoimeksi siten, että siihen jäisi oleskelu- ja jalankulkutilaa Koskenpartaan puolelle, kertoo Imatran kaupunkisuunnittelupäällikkö Ulla Karjalainen

Napinkulman uudisrakennuksen Koskenpartaan kohdalla oleva uloke tullaan näillä näkymin rakentamaan pilareiden päälle. Näin säilyy näköyhteys Koskenpartaalta Inkerinaukiolle, Valtionhotellille ja Vuoksen suuntaan.

Palautetta tuli kaavaluonnoksesta Imatran kaupungille verrattain paljon. Palautteen joukkoon mahtui myös hyvin lennokkaita ehdotuksia.

– Yksi toivoi Eiffeltornia, Karjalainen nauraa.

Myös toive siitä, että paikalle tulisi samanlainen puutalo kuin joskus ennen nykyistä rakennusta on ollut, nousi esiin.

– Paluuta vanhaan Imatraan enää ole, Karjalainen toteaa.

Keskusteluissa on myös ihmetelty sitä, miksi kaupunki haluaa niin hanakasti rakentaa uutta, eikä purettavien rakennusten paikkaa voi jättää vaikkapa puistoksi.

– Kaupungin tahtotila on ilman muuta se, että rakennusmaat myös rakentuvat. Pitäisi olla hyvin erityinen syy siihen, miksi ne jätettäisiin rakentamatta, eikä minulle ainakaan tule mieleen yhtä ainutta kohdetta, minkä voisi jättää tyhjilleen, Karjalainen tuumaa.

Napinkulmaan on jo pitkään odoteltu tilalle kauniimpaa rakennusta.

– Peruskaavatyö olisi nopeaa, mutta näin merkittävät kaavat ovat monivaiheisia. Rakennuspaikka on Imatran arvokkain, Karjalainen perustelee.

Kaavan eteneminen

Uusi kaavaluonnos menee kaupunkikehityslautakuntaan 19. maaliskuuta, minkä jälkeen kaavaluonnos tulee ehdotusvaiheessa nähtäville kuukauden ajaksi.

Osallisilla on oikeus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta ennen nähtävilläoloajan päättymistä.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn ehdotus menee aikaisintaan toukokuussa, ja valtuustoon todennäköisesti 17. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu