Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lonkeron myynti viisinkertaistui ja viina virtasi hinnankorotuksista huolimatta – THL: "Ilman uutta lakia olisimme odottaneet kulutuksen selvästi vähenevän"

Suomalaisten alkoholin kulutusta vuositasolla mitataan juotuina litroina sataprosenttista alkoholia per 15 vuotta täyttänyt asukas.

Vuosi sitten voimaan astuneen uuden alkoholilain myötä aikaisempaa vahvemmat alkoholit, kuten lonkerot ja vahvat oluet, pääsivät ruokakauppojen valikoimiin.

Nyt on saatu ensimmäiset tilastot, jossa lain vaikutukset näkyvät - ja ne todella näkyvät.

Lonkeron myynti kaupoissa lisääntyi 24,6 miljoonalla litralla. Se on yli viisinkertainen määrä verrattuna aikaan ennen lakimuutosta.

Myös 4,7–5,5-prosenttisen oluen myynti lisääntyi litroissa suurin piirtein saman verran, mutta koska miedomman oluen myynti väheni vastaavasti, oluen myynti kokonaisuudessaan ei lisääntynyt.

Alkoholin myynti lisääntyi eniten päivittäistavarakaupoissa, joissa alkoholia myytiin sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna 4,6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Myös anniskelumyynti lisääntyi hieman, 0,6 prosenttia. Sen sijaan Alkon myynti väheni 5,1 prosenttia.

THL:n mukaan alkoholin kokonaiskulutus kasvoi viime vuonna 0,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2017. Alkoholia kulutettiin Suomessa 10,4 litraa vuonna 2018, kun vuonna 2017 alkoholinkulutus oli 10,3 litraa.

Kulutusta mitataan litroina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna.

Alkoholijuomien hinnat nousivat 3,8 prosenttia vuoden 2018 aikana, johtuen vuoden alussa voimaan tulleista veronkorotuksista. Ainoastaan vahvan oluen hinta laski hieman, 0,7 prosenttia.

– Veronkorotuksesta huolimatta kulutus ei laskenut, kuten aiempien viiden veronkorotuksen jälkeen on tapahtunut. Ilman alkoholilakia olisimme odottaneet kulutuksen selvästi vähenevän, kommentoi THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson

– Hintakilpailu on ollut huomattavasti ennakoitua vähäisempää, ja siksi kulutuskin on uuden alkoholilain aikana onneksi lisääntynyt ennakoitua vähemmän.

Tuontiviinan määrä kasvoi 3,8 prosenttia.

Matkustajat toivat viime vuonna ulkomailta yhteensä 60,5 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti oli 7,1 miljoonaa litraa.

Panimotuotteiden ja mietojen viinien matkustajatuonti väheni, mutta väkevöityjen viinien, liköörien ja väkevän viinan tuonti lisääntyi. Erikoistutkija Karlssonin mukaan syy on ennen kaikkea Viron veronkorotuksissa.

– Ne ovat erityisesti kohdistuneet panimotuotteisiin. Oluen sijasta tuodaan väkevämpiä juomia. Lisäksi nelosolutta saa Suomesta nykyisin ruokakaupasta, mikä voi vähentää haluja tuoda sitä Virosta, Karlsson arvioi.

– Alkoholijuomien tuonti Latviasta näyttäisi myös jonkin verran syöneen tuontia Virosta, mutta Latvian osuus matkustajatuonnista oli kuitenkin vain 6–9 prosenttia alkoholijuomalajista riippuen.