Neljä parasta ehdotusta kilpailee Sammontalon suunnittelukilpailun voitosta – voittajan suunnitelmakaan ei varmuudella pääse toteutukseen asti

Mari-Anna Rossi

Neljä parasta ehdotusta kilpailee Sammontalon suunnittelukilpailun voitosta. Sammontalon arkkitehtuurikilpailun kaksivaiheisessa kilpailussa jatkoon pääsivät ehdotukset ”Katras”, ”Orbit”, ”Sammontalot”, sekä ”Valkoinen piha”. Nämä ehdotukset kilpailun palkintolautakunta arvioi parhaiksi ja kehityskelpoisimmiksi.

Suunnittelukilpailussa tehtävänä on suunnitella toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen kokonaisuus talolle, joka tulee palvelemaan Lappeenrannan kaupungin läntisen alueen varhaiskasvatusta, perusopetuksen yhtenäiskoulua, kirjastoa, nuorisotoimea, neuvolaa ja liikuntapalveluja.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kilpailun antiin tässä vaiheessa. Kilpailutöitä tuli määrällisesti paljon ja niiden joukossa oli paljon laadukkaita ehdotuksia, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Pasi Leimi.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin parhaat kilpailuehdotukset kaupunkikuvallisten, arkkitehtonisten sekä toiminnallisten ansioiden perusteella.

– Merkityksellistä oli etenkin arkkitehtuuri ja sen sopivuus nykyiseen rakennuskantaan, miten rakennusmassa on sijoitettu alueeseen, miten tontin ja pihan käyttö on ratkaistu, miten alue kytkeytyy liikenneverkkoon ja miten toiminnot on sijoitettu suhteessa toisiinsa, Leimi selvittää.

Kaikissa jatkoon valituissa töissä uusi Sammontalo on sijoitettu kilpailualueen pohjoisreunaan, mitä on pidetty onnistuneimpana ratkaisumallina kaupunkirakenteen kannalta.

Tällöin uudisrakennus jatkaa alueen julkisten rakennusten sarjaa ja lisää Sammonlahden alueen keskustatoimintojen vetovoimaisuutta.

Palkintolautakunnan on määrä kokoontua tutkailemaan ehdotuksia toukokuussa muutaman kerran, jonka jälkeen kilpailun voittaja todennäköisesti löytyy.

Kilpailun toisessa vaiheessa kilpailijoiden tulee viedä omia ehdotuksiaan eteenpäin tuomariston ja asiantuntijoiden kehitysehdotusten pohjalta.

– Kilpailijat ovat nyt saaneet yleispalautteen ja työkohtaisen palautteen. Nyt kilpailijat jatkavat suunnitelmien hiomista, ja toivotaan, että ne jalostuvat entistä paremmiksi, Leimi sanoo.

Alustavan suunnitelman mukaan Sammontalon olisi tarkoitus olla valmis syksyllä 2023.

Sammontalon rakennuttajana toimii Lappeenrannan kaupunki.

Varmaa ei ole se, toteutetaanko Sammontalo suunnittelukilpailun voittajan ehdotus.

– Tämä on arkkitehtuurikilpailu ja tavoite on, että kilpailun myötä saamme ideoita suunnitelmaan. Kilpailun avulla saadaan suuri joukko ammattilaisia miettimään ratkaisumalleja ja valtava työpanos ratkaisun hakemiseksi. Arkkitehdit kokevat voittamisen tavoittelemisen arvoisena asiana, Leimi perustelee.

Juttua muokattu 5.3.2019 klo 14.14: Korjattu otsikon näppäilyvirhe.

Sammontalon suunnittelukilpailu

Lappeenrannan kaupunki järjesti yleisen kaksivaiheisen suunnittelukilpailun Sammontalosta, joka sijoittuu Sammonlahteen.

Sammontalo palvelee kokonaisuuden rakennuttua yli tuhatta lasta ja nuorta.

Kilpailun ensimmäinen vaihe käynnistyi 31.8. ja se päättyi 30.11.2018.

Kilpailuohjelman mukaisia töitä saapui määräaikaan mennessä yhteensä 57 kappaletta.

Kilpailun toinen vaihe järjestetään 6.2.–4.4.2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu