Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joogalomalla -20 asteen pakkasessa – uudet lomatrendit vetävät nyt etelästä Lappiin, ja halutessaan pääsee vaikka hoitamaan eläimiä

HYVINVOINTI Joogaan, lepoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvien lomien suosio kasvaa myös hiihtokeskuksissa ja niiden liepeillä.

Ulkona paukkuu yli 20 asteen pakkanen. Könkään kylässä Kittilässä, Levitunturin pohjoispuolella, sijaitsevan majatalon pihapiirissä on aamukahdeksalta vielä pilkkopimeää.

Hiljaisuuden rikkoo vain lumen narina jalkojen alla. Laskettelukeskuksen humu ei tänne kuulu – turistikeskuksesta muistuttaa vain tunturin huipun silhuetti kaukana avaran maiseman taustalla.

Sisällä joogasalissa pakkasesta ei ole tietoa. Ryhmä naisia pötköttää selällään matoilla ja taivuttaa vartaloaan nautinnollisesti jooga- ja työnohjaaja Tarja Taavon ohjatessa harjoitusta.

Meneillään on hyvinvointiviikonloppu, jonka teema on "naiseuden moninaisuus". Ohjelmassa on rauhallisia joogaharjoituksia, luentoja, keskusteluita ja kasvisruoka-aterioita.

Välissä voi käydä lumikenkäilemässä, hiihtämässä tai vaikka huskysafarilla, mutta moni osallistujista valitsee rauhallisen ulkoilun luonnossa - tai vain lepäilee huoneessaan.

Matkailuyritys Loma-Paksussa Könkäällä on järjestetty erilaisia hyvinvointiin keskittyviä viikonloppuja ja kursseja jo kymmenen vuoden ajan. Kolme vuotta sitten kurssien määrää lisättiin. Tänä talvena viikonloppukursseja on jo joka kuukausi.

– Tulijoita riittää. Rauhaa ja hiljaisuutta kaipaavia asiakkaita tuntuu olevan koko ajan enemmän, kertoo yrittäjä Mirva Puustjärvi Loma-Paksusta.

Joogaan, rauhoittumiseen ja hyvinvointiin liittyvät lomapalvelut ovat rantautuneet Lappiin ja muidenkin perinteisten hiihtokeskusten liepeille pikkuhiljaa, mutta tarjonta on laajentunut nopeasti.

Aiemmin Loma-Paksussakin tarjottiin matkailijoille perinteisempiä Lappi-aktiviteetteja: joulupukkiteemaisia elämyksiä erityisesti ulkomaisille turisteille, koiravaljakkoajeluita ja majoitusta. Niitä yrityksessä tehdään edelleen, mutta painopiste on hieman muuttunut.

Nyt lomapaketit keskittyvät erityisesti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ympärille: joogaretriittien lisäksi on esimerkiksi ohjattua meditatiivista lumikenkäilyä ja läsnäoloharjoituksia luonnossa. Hevostallin ylisille rakennetussa salissa järjestetään joogaa, työpajoja ja tapahtumia.

– Hyvinvointi ei meillä tarkoita pelkkää joogaa. Täällä voi harrastaa rauhallisessa ympäristössä, jossa on tilaa omille ajatuksille. Pihapiirissä on eläimiä, joita pääsee rapsuttamaan ja joiden läsnäolo rauhoittaa. Asiakkaan kohtaamiselle järjestetään aikaa, Puustjärvi sanoo.

Kävijät kursseilla ovat Mirva Puustjärven mukaan suurimmaksi osaksi Etelä-Suomesta tai Rovaniemen suunnalta mutta myös muualta Suomesta tai maailmalta. Viime kevättalvella tanskalainen joogakoulu järjesti tallin ylisillä kolme omaa kurssiaan. Ulkomaiset kävijät ovat olleet vaikuttuneita siitä, miten rauhallista Lapissa on.

– Monet Lappi-turistit tulevat suorittamaan aktiviteetteja kiireellä ja hässäkällä. Vaikuttaa siltä, että siihen halutaan vaihtelua. Halutaan tehdä asioita mieluummin hitaasti ja laadukkaasti.

Lapin kaunis luonto, jooga ja rauhoittuminen ovat toimiva yhdistelmä, sanoo Naiseuden moninaisuus -kurssille osallistunut helsinkiläinen Annu Piisilä, 29.

– Halusin Lappiin keskitalvella, mutta en ole varsinaisesti laskettelija. Yhdistimme viiden päivän lomaan myös huskyvaljakkoajelun ja revontulien katselua.

Rovaniemeläinen Leena Kinnunen, 53, nautti joogalomallaan myös lumikenkäilystä metsässä ja saunomisesta.

– Kun on pois kotoa ja erilaisissa maisemissa, voi paljon paremmin keskittyä siihen, mitä itselle kuuluu.