Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos oma lapsi tappaa puolison, voiko lapselle antaa anteeksi? – Näin vastaa psykoterapeutti, joka on kohdannut pahuutta ja valoa 25 vuoden ajan

Vaikka anteeksi kannattaa yleensä antaa jo omankin hyvinvoinnin takia, joskus ihminen joutuu kohtaamaan jotain niin pahaa, ettei anteeksi antaminen ole edes mahdollista. Joskus asiat ovat niin kipeitä, ettei sovintoa halua edes ajatella.

– Anteeksi antaminen on äärettömän vaikea ja kipeä asia, kun puhutaan vakavista asioista, kuten väkivallasta ja henkirikoksista, sanoo traumaterapeuttina työskentelevä psykoterapeutti Sari Tapio.

Ulkopuoliset saattavat hyvää tarkoittaen lohduttaa traumaattisen asian kokenutta ihmistä neuvomalla, että kannattaa antaa anteeksi, jotta oma olo paranee. Tilanteessa anteeksianto voi kuitenkin olla mahdotonta.

– Ihminen voi silti prosessoida tapahtunutta niin, että elämä voi jatkua ja trauma jää taakse, vaikkei olisikaan antanut anteeksi, Tapio sanoo.

Joskus ihminen päättää pitkänkin ajan kuluttua sittenkin antaa anteeksi.

– Erityisesti omille vanhemmille saatetaan antaa aikuisena anteeksi se, että lapsena tapahtui pahaa. Ihminen hyväksyy sen, ettei tilanne enää muutu, ja päästää irti. Lähtökohta voi olla hyvinkin traumaattinen, Tapio sanoo.

Usein satuttanut ihminen ei pyydä anteeksi tai saattaa olla jo kuollutkin. Silloin asioille pitää hakea rauhaa ilman toista osapuolta.

Rikokset ja väkivalta puolestaan tapahtuvat usein tässä ja nyt. Suurin osa ihmisistä sanoo silloin, ettei halua edes kohdata väärin tehnyttä.

– Asia tulee vielä vaikeammaksi, jos pahaa tehnyt on hänkin oma läheinen. Jos puolison tappaa oma lapsi, voiko lapselle antaa anteeksi? Ihailen suunnattomasti ihmisten vahvuutta näissä tilanteissa, Tapio sanoo.

Tapio sanoo, että yleisellä tasolla on aina hyvä antaa anteeksi, jos pystyy, mutta jokaisella on omat rajansa siihen, minkä voi antaa anteeksi. Anteeksi antamisen pitäisi olla vapaaehtoista eikä perustua esimerkiksi siihen, että esimerkiksi uskonnollinen vakaumus velvoittaa antamaan anteeksi.

25 vuotta traumaterapeuttina on opettanut Tapiolle sen, että kun ihminen joutuu kohtamaan pahuutta ja elämän synkimpiä puolia, tilanteet ovat monimutkaisia ja vaativat pitkää työskentelyä ammattilaisen kanssa. Se antaa näkökulmaa myös muuhun elämään.

– Arjessa voi antaa anteeksi omat ja toisen mokailut, ilman draamaa, Tapio sanoo.