Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

40 miljoonan euron tehdas Lahteen – Fazer investoi innokkaasti ksylitoliin, jota valmistetaan kauran kuorista

Kauramyllyn sivutuotteena syntyy runsaasti kauran kuorta, jonkasisältämästä ksysoolista voidaan uudessa tehtaassa valmistaa ksylitolia.

Kasvua hakeva Fazer rakentaa Lahteen neljänkymmenen miljoonan euron kylitolitehdasta, jonka on määrä valmistua ensi vuonna. Uusi tehdas tuo kotimaisen ksylitolin valmistamisen takaisin sen syntysijoille Suomeen.

Idea uudesta tehtaasta syntyi kiertotalous-ajattelun tiimoilta. Fazerin kauramylly tuottaa ylijäämänä kauran kuoria, joiden sisältämästä ksysoolista voidaan uusimmalla teknologialla valmistaa ksylitolia.

Fazer on luonut tarvittavan teknologian, jonka se on myös patentoinut.

Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Tällä hetkellä kauran kuoria käytetään pääasiassa energiantuotantoon.

Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan, vaikka tuote on ollut markkinoilla jo 1970-luvulta lähtien. Nykyisin entistä terveyshakuisemmat kuluttajat haluavat korvaavia tuotteita sokerille, ja lisäksi ksylitol on luonnontuote. Se on valtti tiedostavien kuluttajien markkinoilla, joiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Fazerilla odotetaankin jo innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti, Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum kertoo.

– Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen. Olen ylpeä tästä fazerilaisten osoittamasta rohkeasta luovuudesta, joka on mahdollistanut tämän innovaation.

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen: Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut yhteensä noin 195 miljoona euroa, joista 136 miljoonaa Suomeen.