Kova brexit iskisi myös suomalaisyrityksiin – koneen osaset voivat kansainvälisessä tuotannossa ylittää Britannian rajan useita kertoja ja se maksaa aina

Brexitin vaikutukset uhkaavat näkyä myös suomalaisyritysten toiminnassa, varoittaa tuore tutkimus. Suomelle Britannia on yhä tärkeä vientimaa, vaikka sen merkitys onkin 15 vuoden aikana pienentynyt enemmän kuin EU-alueella keskimäärin.

Esimerkiksi yksittäinen koneen osa tai muu välituote ylittää saarivaltakunnan rajan parhaimmillaan useita kertoja. Erityisesti jos kova brexit rajaesteineen toteutuu, aiheutuu tuotteiden rajanylityksistä jatkossa viivästyksiä ja lisämaksuja, jotka aiheuttavat lisäkustannuksia yrityksille.

Tämä ilmenee Etlan julkaisemasta Jyrki Ali-Yrkön ja Tero Kuusen tutkimuksesta Brexit and indirect impact routes through global value chains.

Jopa kolmasosa Suomen arvonlisäpohjaisesta viennistä kulkeutuu Britanniaan jonkin kolmannen maan kautta.

– Esimerkiksi aivan tavallinen tilanne on, että komponentit tulevat EU-alueelta, tuote valmistetaan Britanniassa ja se viedään takaisin EU-maahan, Ali-Yrkkö havainnollistaa.

Monet kansainväliset yritykset tutkivatkin tällä hetkellä tarkoin tuotantoketjujensa toimintaa ja kustannustehokkuutta.

– Brexit muuttaa siis todennäköisesti globaalien arvoketjujen toimintaa ja siirtää tuotantoa sinne, missä rajaesteitä ei ole, arvioi Ali-Yrkkö.

Viennin arvonlisällä mitattuna Britannia oli Suomen kuudenneksi tärkein kauppakumppani vuonna 2014.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut