Kaunis Veera –veistosta esitetään sijoitettavaksi Rantapuistoon – Kirkkokadun alapäähän, puistoon sijoittuva veistos muodostaa tunnistettavan maamerkin ja kohtauspaikan

Kaunis Veera graniittitasolla. Lappeenrannan kaupunki

toimitus

Lappeenrannan kaupunki valmistelee Kaunis Veera –patsaan sijoittamista Rantapuistoon. Elinvoima- ja kaupunkikehitys toimialan Kadut ja ympäristö vastuualueen laatima puistosuunnitelma tulee kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi 20. maaliskuuta.

Ehdotuksessa esitetty Rantapuisto tunnetaan paremmin Kasinon puistona. Veistoksen tarkka sijainti on Kirkkokadun alapäässä, leikkipuiston ja Kafiinan vieressä kulkevan puistoväylän varrella. Alueella sijaitsee tällä hetkellä kolme perennaistutusta, joista veistos korvaa keskimmäisen.

Pronssista ja teräksestä valmistettu veistos on altaineen noin kolme metriä korkea. Suihkualtaan keskellä seisova Kaunis Veera – veistos on sijoitettu siten, että teoksessa esiintyvän hahmon katse on suunnattu satamaan ja häntä kannattelee kädenmuotoinen, kiiltävästä teräksestä valmistettu jalusta. Kokonaisuus lepää graniittitason päällä.

Kuvanveistäjä Markku Hirvelän toteuttaman veistoksen lahjoittaa liikemies Ossi Vilhu Lappeenrannan kaupunki vastaa perustusten, kivirakenteiden sekä vesialtaan rakentamisesta ja asentamisesta. Kaupunki huolehtii myös veistoksen hoidosta ja kunnossapidosta.

Kaunis Veera – veistoksen lähtökohtana on toiminut Martti Jurvan ja Tatu Pekkarisen kappale ja sävellys, sekä sen pohjalta tehty Ville Salmisen ohjaama Ballaadi Saimaalta – elokuva. Elokuvassa tervahöyry Prinsessa Armadan miehistö kyllästyy hienostelevaan kahvinkeittäjäänsä ja ottaa tilalle tumman Veeran. Elokuvan lajityyppinä toimii komedia ja matkan varrella katsoja ehtii tutustua laivan henkilökuntaan, sekä matkalla seurueeseen liittyviin matkustajiin.

Veistoksen sijoittaminen Rantapuistoon yhdistää teoksen, Kauniin Veeran tarinan ja ympäristön. Kaupunkilaiset ja turistit voivat tällä tavoin tulla osaksi maalareita, runoilijoita, lauluntekijöitä ja elokuvantekijöitä inspiroinutta tarinaa.

Markku Hirvelän toteuttaman veistoksen materiaalit ja muotokieli saavat Rantapuistossa myös uudenlaista syvyyttä. Vieressä virtaava elävä vesi keskustelee yhdessä teoksessa käytetyn kiillotetun teräspinnan kanssa, ja järveltä puhaltava tuuli korostaa veistoksessa käytettyä herkkää muotokieltä korostaen näin nuoruuden elävyyttä veistoksen vartalossa. Katsojalle avautuu näin moniaistinen kokemus, josta on hyvä sukeltaa takaisin eläväiseen satamaan ja sen tapahtumiin ja palveluihin.

Kaunis Veera – veistoksen lahjoittaminen kaupungille on valtakunnallisesti merkittävä teko, ja sen toivotaan tulevan myös merkittäväksi osaksi kaupunkilaisten jokapäiväistä elämää.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen katsoo, että Kirkkokadun alapäähän, puistoon sijoittuva veistos muodostaa tunnistettavan maamerkin, jonka luokse on helppo sopia kohtaamisia ystävien, tuttavien ja sukulaisten kanssa.

– On mielenkiintoista nähdä millä tavoin kaupunkilaiset ottavat veistoksen vastaan. Sen luokse on helppo sopia kohtaamisia ystävien, tuttavien ja sukulaisten kanssa. Ehkä tulevina vappuina opiskelijat voivat lakittaa myös Kauniin Veeran. Siinä vieressä on satama-allas, jonka äärellä on perinteisesti suoritettu myös fuksikasteet, Tolonen sanoo.

Kauniin Veeran tarkoituksena on välittää rohkeutta ja elämäniloa ympäristöönsä, joten nykyaikana sen luokse voi sopia myös Tinder-treffit. Sen luona voi itsekin hypätä Kauniin Veeran tarinaan ja löytää elämäänsä uuden salaperäisen matkustajan, jonka uskaltaa antaa ottaa oman sydämensä vietäväksi.

Lappeenrannan keskeisiltä paikoilta löytyy myös muita kaupungille lahjoitettuja veistoksia. Esimerkiksi Keskuspuistossa sijaitseva Kurjet – veistos ja Kurkiallas on Lappeenrannan yrittäjä- ja liikemiesyhdistyksen lahja kaupungille sen 300-vuotisjuhlan kunniaksi, ja Kirkkokadun varrella sijaitsevassa Lottapuistossa sijaitsevan Lotta – patsaan on lahjoittanut Pauli Talvio.

Lappeenrannan kaupunki täyttää tänä vuonna 370 vuotta. Ossi Vilhun lahjoittama Kaunis Veera –veistos jättää kaupungille ja sen asukkaille pysyvän muiston juhlavuodesta.

Juhlavuoden päätapahtumaksi nousee 7. syyskuuta järjestettävä, kaikille avoin ja ilmainen Linnoituksen valot -tapahtuma. Puistosuunnitelman toteutuessa Veera tervehtii Linnoitukseen kulkevia kaupunkilaisia ja kaupungissa vierailevia ja juhlistaa itsekin Ruotsin kuningatar Kristiinan Lappeenrannan kaupungille vuonna 1649 antamaa perustamisasiakirjaa ja sinettiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu