Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tankotanssistudion Lappeenrantaan avaava Anna Neuvonen roikkuu vaikka lyhtypylväissä ja liikennemerkeissä

Lappeenrannan keskustaan avautuu huhtikuun alussa maakunnan ensimmäinen tankoakrobatia- ja tanssikoulu Artfit Pole Studio. Yrityksen avaa lappeenrantalainen Anna Neuvonen, 42.

Neuvonen on harrastanut tankotanssia vasta viisi vuotta, mutta pyörähdykset, nousut ja pidot hän taitaa jo niin hyvin, että on voittanut jopa tankourheilun Suomen mestaruuden vuonna 2018. Hänellä ei ole entuudestaan erityistä urheilutaustaa.

Neuvosen mukaan tankotanssissa edistymisen näkee nopeasti, vaikka alku voikin tuntua hankalalta.

– Jos tankotanssia haluaa oppia, niin sitä voi oppia – motivaatio on oikeastaan ainut kriteeri, Neuvonen sanoo.

Tankotanssi vei viisi vuotta sitten Neuvosen niin täydellisesti mukanaan, että hänellä on oma tanko kotonakin, ja matkoilla ollessaan hän löytää aina paikkoja, missä voi roikkua.

– Esimerkiksi liikennevalotolpissa, liikennemerkeissä, puissa ja panssarivaunuissa, Neuvonen nauraa.

Lajin monipuolisuus, näyttävyys, haastavuus, kauneus ja yhteisöllisyys sai Neuvosen hurahtamaan lajiin.

– Kun löysin tankotanssin, tunsin heti, että tässä on elämäni urheilulaji. Se on antanut minulle paljon uusia ystäviä, itsevarmuutta, energiaa ja naisellisuutta. Lajin ansiosta olen saanut lisää notkeutta ja hyvinvointia elämääni.

Lajissa yhdistyvät kuntoilu, tanssi, akrobatia, voimistelu, venyttely, bodaus, sirkus, teatteri, baletti ja hauskanpito.

Neuvonenihmettelee edelleen vallalla olevaa käsitystä siitä, että tankotanssilla olisi jotain tekemistä stripteasen kanssa.

– Stripteasessa riisutaan, tankotanssi on akrobatiaa. Tankotanssi on niin monipuolinen laji, että se voi olla oikeastaan sitä mitä sen haluaa olevan – useimmille lapsille se on temppuilua ja sirkusta, naisille se on useimmiten tanssillinen fitness-laji, Neuvonen selvittää.

Hänelle itselleen artistinen tankourheilu on lähimpänä sydäntä.

– Yhdistelen tankotanssissa voimaa, akrobatiaa ja tunteiden ilmaisua. Nyt olen ilmoittautunut Helsinkiin kilpailuihin exotic-sarjaan, jossa käytetään korkokenkiä. Tyylisuunta on sensuellimpaa, mutta siinäkin vaaditaan temppuja ja tanssillisuutta.

Maailmalla ja Suomessa tankoakrobatia on koko ajan nousemassa entistä suositummaksi lasten telinevoimistelulajiksi. Neuvonen alkaakin vetää studiollaan myös lasten ryhmiä. Tulossa on myös venyttelytunteja ja spagaattikoulu.

Neuvosen mukaan tankotanssiharrastus kannattaa aloittaa Pole Startti -kurssilta. Lisäksi on avoimia viikkotunteja, joihin voi tulla kaiken tasoiset treenaajat.

Tankoja Neuvosen studiolle on tulossa kaikkiaan kahdeksan.

– Se on tähän tilaan sopiva määrä. Jossain vaiheessa haluan laajentua isompiin tiloihin ja palkata ohjaajia. Unelmanani on myös saada kansainvälinen Pole Art -kilpailu kaupunkiin. Nyt toistaiseksi tavoitteeni on kuitenkin uuden studion avulla houkutella enemmän harrastajia lajin pariin, Neuvonen kertoo.