Kuljettaja oli päihtynyt joka kolmannessa kuolonkolarissa – näin moni kuolleista oli matkustajia ja sivullisia

Kuva pelastuslaitoksen kolariharjoituksesta. Jouko Tuomas-Kettunen

Jukka Hämäläinen

Onnettomuustilastoista ilmenee, että joka kolmannessa kuolonkolarissa kuljettaja on päihtynyt,

Päihdekuljettajien aiheuttamissa onnettomuuksissa vuosina 2013–2017 menehtyi moottoriliikenteessä 340 henkilöä. Heistä 261 oli päihdekuljettajia, 63 päihtyneen kuljettajan kyydissä matkustaneita ja 16 toisessa ajoneuvossa olleita sivullisia.

Päihdeonnettomuuksista 222 tapauksessa kuljettaja oli ainakin alkoholin vaikutuksen alaisena. Valtaosa (81 %) alkoholia käyttäneistä ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan.

Huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajoi 78. Kuljettajista 87 oli käyttänyt lääkkeitä, jotka voivat vaikuttaa ajokykyyn. Osa kuljettajista oli samanaikaisesti useamman päihteen vaikutuksen alaisena.

Näiden moottoriliikenteessä tapahtuneiden onnettomuuksien lisäksi päihdekuljettajien aiheuttamissa onnettomuuksissa menehtyi neljä jalankulkijaa ja kaksi polkupyöräilijää.

Huumeonnettomuudet eroavat alkoholionnettomuuksista.

– Vain alkoholia käyttäneiden kuljettajien aiheuttamissa kuolonkolareissa erottuu kaava: ei muita osapuolia, viikonloppu, kesäyö, Onnettomuustutkimusinstituutin (OTI) tutkija Arja Holopainen tiivistää.

– Huumeonnettomuudet jakaantuvat voimakkaammin pitkin viikkoa ja eri kellonaikoihin. Lisäksi sattuu enemmän yhteenajoja muiden kanssa.

Päihdeonnettomuuksia yhdistää se, että suurimmassa osassa kuljettaja ja mahdolliset matkustajat eivät ole käyttäneet turvalaitteita, kuten turvavyötä.

– Kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet ovat vähentyneet viimeisen 20 vuoden aikana. Nyt alkoholionnettomuuksien väheneminen näyttää kuitenkin pysähtyneen, ja huumeonnettomuudet ovat jopa lievässä kasvussa, OTIn liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu