Lappeenrannan varhaiskasvatuksessa lisätään perheiden liikunnallista aktiivisuutta uuden liikuntahankkeen avulla

Kuvituskuva. Lotta Åberg

toimitus

Lappeenrannan varhaiskasvatuksessa lisätään perheiden liikkumista uuden Vipinää ja kipinää -perheliikuntahankkeen avulla. Liikunnallista aktiivisuutta on aiemmin juurrutettu päiväkotien arkeen, mutta nyt huomiota aiotaan kiinnittää perheiden yhteisiin liikuntahetkiin varhaiskasvatuspaikan ulkopuolella.

Liikuntakoordinaattori Tuuli Juurikorpi toteaa, että koti on se paikka, jossa lapsen liikuntatottumuksia vahvistetaan. Perheen liikkumisella on valtava merkitys lapsen liikunnallisen elämäntavan juurruttamisessa.

– Haluamme siksi saada perheet entistä aktiivisemmin liikkeelle. Tarkoituksena on järjestää mahdollisimman paljon matalan kynnyksen maksutonta toimintaa, kuten liikuntatapahtumia. Tarvittavat välineet löytyvät liikuntapaikoilta ja kaikki lapsiperheet ovat tervetulleita mukaan.

Juurikorven mukaan perheitä varten pyritään järjestämään kaupungin strategian hengessä myös erilaisia liikuntakokeiluja.

– Monipuolisista lajikokeiluista voi saada kipinän lajien säännölliseen harrastamiseen ja sitä kautta lapsille tai jopa koko perheelle kodin ulkopuolisia harrastuksia.

Perheitä liikutetaan yhteistyössä muun muassa liikuntatoimen ja perusopetuksen kanssa. Mukaan yritetään saada myös seuroja, järjestöjä ja erityisesti asukas- ja kyläyhdistyksiä.

Aktiivisia vapaaehtoisia tarvitaan mukaan, jotta toimintaa on mahdollista levittää eri puolille Lappeenrantaa.

– Lappeenrannan asukas- ja kyläyhdistysverkosto on mielestäni mainio ja olisi hienoa saada heidät osaksi tätä, jotta toiminta lähtisi vähitellen käyntiin omilla asuinalueilla. Myös seuroilla ja järjestöillä on iso rooli perheiden liikuttajana eri alueilla. Osallistuminen olisi helpompaa, kun ei tarvitsisi autolla lähteä toiselle puolelle kaupunkia.

– Toivon, että meidän järjestämät liikuntahetket toimisivat puhalluksena, jonka myötä toimintaa lähtisi syntymään vanhan ajan tapaan itsestään eri alueille. Näin päästäisiin yhteistoimintaan päiväkodin ulkopuolellakin asuvan yhteisön kanssa, Juurikorpi suunnittelee.

Uusien liikuntatapahtumien lisäksi perheille on tarjolla tuttuja ja suosittuja perheliikuntailtoja. Liikuntapalvelupäällikkö Sirpa Pölläsen mukaan liikuntatoimi edistää tuttuun tapaan perheiden liikkumista esikouluikäisten uintikorteilla (10x) sekä liikuntamailla ja vesipeuhupäivillä.

– Laajensimme viime vuonna myös liikuntaneuvontaa perheiden suuntaan. Yhteistyön avulla tieto kulkee paremmin, kun rajat hälvenevät ja saamme lisää porukkaa mukaan.

Liikuntamahdollisuuksista viestitään suoraan päiväkoteihin ja perhepäivähoitoon sekä Wilman kautta huoltajille. Tietoa jaetaan myös Vipinää ja kipinää -hankkeen verkkosivulla sekä Facebook-sivulla ja Instragram-tilillä.

Varhaiskasvatuksen liikuntahankkeessa tavoitteena on liikuttamisen lisäksi jakaa koteihin tietoa fyysisen aktiivisuuden suosituksista. Tuuli Juurikorpi sanoo, että suositusten mukaan alle 8-vuotiaan lapsen tulisi liikkua vähintään kolme tuntia päivässä.

– Päivittäiseen liikunta-annokseen pitäisi suosituksen mukaan kuulua tunti vauhdikasta fyysistä aktiivisuutta sekä kaksi tuntia reipasta ulkoilua ja kevyttä liikuntaa. Tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomiota pieniin valintoihin arjessa. Niistä rakentuu liikunnallinen elämäntapa.

Hankkeessa ei unohdeta myöskään varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Heille on tarjolla liikuntaleikkikouluun liittyvää koulutusta, jotta varhaiskasvatuspalveluissa olisi vielä paremmat valmiudet tukea lasten motoristen taitojen kehittymistä.

– Kasvattajat ovat osa kokonaisvaltaista yhteistyötä, jossa yksiköt, perheet ja eri toimijat yhdessä tukevat liikunnallista lapsuutta. Järjestämme koulutusta myös erityisesti syrjäytymisuhassa olevien ja vähän liikkuvien lasten aktivoimiseksi, Juurikorpi kertoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu