Torielämä on hiljaista talvikuukausina lähiruokatrendistä huolimatta – Lemiläinen perunan viljelijä: "Toivottavasti pienviljelijöitä aletaan arvostaa jossain vaiheessa"

Timo Kouvo oli yksi harvoista toriasiakkaista Lappeenrannan Kauppatorilla aurinkoisena arkipäivänä. Torimyyjä Matti Karhu on viljellyt perunaa jo 18 vuotta. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Lappeenrannan Kauppatorilla on aurinkoisena arkipäivänä hiljaista. Karhun perunaa myyvä torikauppias Matti Karhu jaksaa silti päivystää pakettiautonsa vieressä, ja hymyilläkin ohikulkeville.

– Nythän tämä on vielä mukavaa kun aurinko paistaa. Odotapas sitten kun tulee räntää taivaan täydeltä.

Torikauppiaan leipä ei tule nykypäivänä helpolla, ainakaan talvikuukausina. Karhu on silti paikalla sisukkaasti lähes päivittäin.

– Säiden armoilla ollaan ja vähänlaisesti on asiakkaita, mutta jostain on leipä saatava. Ei tässä tuntipalkkoja kannata ruveta laskemaan, Karhu tuumaa.

Karhu viljelee perunaa Lemillä. Hän on tehnyt viljelijän ja torimyyjän työtä jo 18 vuotta, kolmannessa polvessa.

Mikä sitten saa Karhun jatkamaan torimyyntiä siitäkin huolimatta, ettei asiakkaita jonoksi asti ole?

– Jossain ne perunat pitää saada myytyä. Isot kaupat sanelevat hirveästi ehtoja, eivätkä pienet viljelijät saa tuotteitaan niihin myyntiin. Kaupat ottavat katteensa muusta kuin perunasta, mutta meidän pienviljelijöidenkin pitäisi jollain elää.

Karhu epäilee, että kohta paikalliset pienviljelijät ovat muisto vain.

– Toivottavasti pienviljelijöitä ja lähiruokaa aletaan arvostaa jossain vaiheessa. Lähiruokatrendistä puhutaan, mutta ei se kyllä torilla näy. Kun paikalliset vanhat viljelijät kuolevat, niin ei heitä enää uusia tule.

Karhun mielestä myyntipaikkojen hinnat saisivat olla huokeampia ainakin talvikaudella, sillä myyjät kaikkoavat joulun jälkeen torilta lähes täysin.

– Kaupunki saisi enemmän arvostaa meitä torikauppiaita ja tulla hinnoissa vastaan. Autopaikan hinta otetaan kahdesta ruudusta, kun auto ei mahdu yhteen ruutuun. Yhteen suuntaan kuitenkin siitä autosta vain myydään.

Lappeenrannan kaupungin torivalvoja Marja Kultanen sanoo, että autopaikka on kahdeksan metriä pitkä sähköpistokepaikka, ja sen vuoksi kalliimpi. Talviajan myyjät on hänen mukaansa huomioitu myyntipaikan vuosimaksussa, joka on huomattavasti kuukausimaksua halvempi.

– Jos autopaikan kuukausimaksun kertoo kaikilla kuukausilla, hinnaksi tulee 1200 euroa. Vuosimaksu autolle on 760 euroa, Kultanen huomauttaa.

Hänen mukaansa vuosipaikankaan ostaneet myyjät eivät silti yleensä tule myymään hiljaisimpina talvikuukausina.

– Tammi-helmikuu ovat kaikkein hiljaisimpia. Keväällä viljelijät alkavat lopetella lomakauttaan. Ainahan torimyyjiä saisi olla enemmän, mutta minkäs teet, kun ole myyjiä eikä tavaraa mitä myydä.

Torikauppa alkaa Kultasen havaintojen mukaan olla hiipumaan päin, kun myyjät ikääntyvät.

Kaupunki on Kultasen mukaan yrittänyt elävöittää toreja pitämällä muun muassa kuukausimarkkinoita, jossa myyjät ja asiakkaat kohtaisivat, mutta suurta toribuumia ei ole Lappeenrantaan silti vielä rantautunut.

– Sitä olen pohtinut, miksi lähiruokatrendi ei näy toreilla. Toriltahan sitä lähiruokaa juuri saa, kun tuotteen voi ostaa viljelijältä suoraan ilman välikäsiä.

Lappeenrannan torit

Kauppatori avoinna ma–su kello 7–14.

Joutsenon tori avoinna torstaisin.

Lauritsalan tori avoinna ma–la kello 7–18.

Satamatori avoinna 1.5.–31.8. kello 9–03.

Aiheeseen liittyvää

  1. Paikallinen lähiruoka pitää pintansa pikaruokanakin – Kauppatorin kioskeilla riittää asiakkaita 8.8.2018 8:00
  2. Lappeenrannan kaupunki muistaa vähintään 50 vuotta toreilla toimineita yrittäjiä 17.5.2018 10:08
  3. Lähiruoka esille treffeillä Lappeenrannassa – Tuottajat pääsevät esittelemään tuotteitaan usealle K-ruokakauppiaalle yhdellä kertaa 9.5.2017 14:00

Kommentoi

Palvelut