Työt katupölyn ehkäisemiseksi on aloitettu Lappeenrannassa – talvihiekkoja poistetaan kelin sallimalla aikataululla

Hiekoitushiekan poistoprosessi ajoittuu sääolojen mukaan yleensä maaliskuun lopun ja toukokuun alun välille. Kuvituskuva. Heli Kurimo

toimitus

Lappeenrannan kaupungin kunnossapitoyksikkö on aloittanut toimet katupölyn ehkäisemiseksi.

Tänään maanantaina 25. maliskuuta kello 3.00–7.00 on suoritettu ensimmäinen katupölyn sidonta keskustan alueella. Laimealla suolaliuoksella käsiteltiin sisääntuloväyliä sekä linja-autoreittejä ohessa olevan kartan mukaisesti, Lavolankatu- Ratakatu - Lepolankatu alueen sisäpuolella.

Talvihiekkojen poiston aloittamiseen ja kestoon vaikuttavat sääolot. Yöpakkaset voivat myös pitkittää työn etenemistä. Samoin reippaat kevätsateet saavat hienon kiviaineksen liettymään ja harjaus ei onnistu.

Pölyämiseen vaikuttaa ilman kosteus, tuuli, hiekoitushiekan määrä, lämpötila ja liikennemäärät. Hiekoitushiekan poistoprosessi ajoittuu sääolojen mukaan yleensä maaliskuun lopun ja toukokuun alun välille.

Kaupunki poistaa levittämänsä talvihiekat katualueen ajoradoilta, pyöräteiltä ja muilta hallitsemiltaan kohteilta. Hiekanpoistossa on yhdeksän urakka-aluetta. Omalla kalustolla harjataan pääväyliä ja kokoomakatuja ja pestään jakajia. Näiden lisäksi harjakoneet puhdistavat kuuden kaupunginosan tonttikadut.

Samaan aikaan talvihiekkojen poistoa tekevät myös kiinteistöt jalkakäytäviltään, pihoiltaan ja parkkipaikoiltaan. Käytännössä tämän työn tekevät usein kiinteistöhuoltoyhtiöt. Myös ELY- keskus puhdistaa heidän vastuullaan olevia teitä sekä pyöräteitä. Näin ollen pienelläkin alueella voi olla töissä useita eri toimijoita.

Kaupunki käyttää eri menetelmiä pölyämisen ehkäisemiseksi. Tarpeen mukaan ennen varsinaisen hiekanpoiston alkua, pääväylillä sidotaan irtoavaa pölyä laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Tämä on ajankohtaista silloin, kun kadut vielä osittain jäisiä ja yöpakkasten kuivattamista ajoradoista irtoaa katupölyä. Varsinainen hiekoitushiekkojen harjaus tehdään aina vesisumun kostuttamana tai alue kasteltuna. Ydinkeskustan alueen kadut painepestään, jolloin suurin osa hienojakoisesta pölystä saadaan pois.

Kaupunki haluaakin tässä yhteydessä muistuttaa, että hiekanpoiston koneellinen harjaus ilman vesisumua on kielletty, kuten lehtipuhaltimenkin käyttö.

Kaupungin kunnossapito seuraa yhdessä Lappeenrannan seudun ympäristötoimen kanssa ilmanlaatuindeksiä ja sopeuttaa toimensa siihen.

Tietoa ilmanlaadun seurannasta löytyy lisää tietoa täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu