Vuoden 2018 äitiyspakkauksen tuotteet laitettiin laboratoriotestiin – tuloksena pääosin vihreää valoa

Mikko Välimaa

Äitiyspakkauksen kaikki tuotteet vastaavat niille asettuja viranomaisvaatimuksia.

Tulos käy ilmi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) selvityksestä.

Selvityksessä tarkasteltiin Kelan vuoden 2018 äitiyspakkausta niin tekstiilien, lastenhoitotarvikkeiden kuin kosmetiikankin osalta.

Samalla tarkastettiin kaupallisen toimijan tarjoama äitiyspakkaus Finnish Baby Box.

Tarkastuksissa ei havaittu turvallisuuspuutteita.

Äitiyspakkausten tuotteiden on oltava EU:n ja Suomen lainsäädännössä asetettujen vaatimusten mukaisia.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi, ettei tekstiileissä saa olla haitallisia aineita eikä vaatteissa liian pitkiä nauhoja tai leluissa pieniä irtoavia osia.

Tekstiilituotteiden laatua selvitettiin muun muassa laboratorioanalyysein. Tekstiileistä analysoitiin EU:n kemikaalilainsäädännön (REACH-asetus) mukaiset erityistä huolta aiheuttavat aineet (SVHC-aineet).

Lisäksi äitiyspakkauksiin tuotteita toimittaneiden yritysten kanssa selvitettiin näihin aineisiin liittyvät toimitusketjun velvoitteet. Testattujen tuotteiden joukossa oli muun muassa erikokoisia bodyja, ruokalappuja ja patjan kosteussuojaukseen tarkoitettuja suoja-alustoja.

Laboratorioanalyysien lisäksi esimerkiksi bodyista ja yöasuista mitattiin niiden ihokosketuksessa olevien metalliosien, kuten neppareiden ja vetoketjujen nikkelipitoisuus.

Kosmeettisista tuotteista tarkastettiin pakkausmerkinnät. Vuoden 2018 äitiyspakkauksen ainoa kosmeettinen tuote oli nännivoide.

Tukesin mukaan muutamalla äitiyspakkauksiin tuotteita toimittavalla yrityksellä on parannettavaa haitallisiin aineisiin liittyvässä tiedonkulussa. Tukes kertoo antaneensa kyseisille yrityksille ohjausta.

Kansalaisjärjestö Finnwatch arvosteli viime tammikuussa äitiyspakkauksen tuotteiden kilpailutusta.

Finnwatchin mukaan yli 10 äitiyspakkauksen tuotetta on tehty maissa, joissa on halpatyötä ja vakavia puutteita työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa.

Ongelmat johtuvat järjestön mukaan Kelan kilpailutuskriteereistä. Vastuullisuuden sijaan ne ovat korostaneet halvinta hintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu