Kirkkokadun alikulun betonibrutalismia lievennetään korkeatasoisilla muraaleilla – Kaupunkilaiset osallistetaan seinämaalausprojektiin

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä odottaa innolla, että Kirkkokadun betoninen alikulku saa väriä pintaan. Taiteilijat työskentelevät kesä-elokuun aikana Kirkkokadun alikulkutien kohdalla, mutta projekti ei vaikuta liikenteeseen. Mari-Anna Rossi

Mari-Anna Rossi

Kirkkokadun alakulkutunnelin ajoliuskojen reunustat saavat kesän aikana täysin uudenlaisen ilmeen. Lappeenrannan kaupunki järjestää Lappeenranta 370-juhlavuoden kunniaksi seinämaalauskilpailun, jonka tuloksena harmaat, useita metrejä korkeat betoniseinät täyttyvät korkeatasoisilla muraaleilla.

Tänä vuonna maalattavaksi tulevat vain alikulkutunnelin sisääntulot, mutta taideprojektia on tarkoitus jatkaa vielä tulevinakin vuosina niin, että koko alikulkutunneli saa upean, värikkään ilmeen.

Projektin taiteilijat valikoituvat seinämaalauskilpailun kautta.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä sanoo, että idea seinämaalauskilpailun järjestämiseen tuli kaupunkikuvatyöryhmässä, missä on puhuttu siitä, että Kirkkokadun harmaat betoniseinät kaipaisivat piristystä. Seinämaalauskilpailua valmistellaankin parhaillaan yhdessä Kaakon taiteen ja Metkun kanssa.

– Kirkkokadun alikulkutunneli edustaa betonibrutalismia puhtaimmillaan, Pimiä naurahtaa.

Lappeenrannan kaupunkisuunnittelu pyytää ensi alkuun kaupunkilaisilta tarinoita Kirkkokadun seinämaalauskilpailun taustaksi. Kertomukset voivat olla muodoltaan vapaita ja oman lähestymistavan saa valita itse; ne voivat olla esimerkiksi keksittyjä, kuultuja tai omakohtaisia kokemuksia kaupungista, kunhan tarinoiden keskiössä on Lappeenranta tai lappeenrantalaisuus.

Tarinoita odotetaan kilpailuun kymmenittäin.

– Yleensä kaupunkilaiset ovat olleet innostuneita vaikuttamismahdollisuuksista, ja esimerkiksi arkkitehtuurikilpailuun tuli vastauksia lähes 400. Myös kaupunkisuunnittelun asukastilaisuudet ovat kiinnostaneet ihmisiä, Pimiä kertoo.

Tarinoita voi lähettää kaupungille 7.4. saakka. Sen jälkeen taidekilpailuun osallistuvat taiteilijat lähtevät tarinoiden innoittamina miettimään kilpailuehdotuksiaan. Tarinat ovat luettavissa projektille avautuvilla omilla nettisivuilla, jotka löytyvät Lappeenrannan kaupungin sivuilta.

Kuka tahansa paikallinen taiteilija, jolla on idea ja mahdollisuus toteuttaa muraalit, voi osallistua kilpailuun. Kilpailutyöt tulee palauttaa kaupungille toukokuun aikana, ja kuun lopussa tuomaristo valikoi toteutettavat työt. Myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa toteutettaviin töihin, sillä nettisivuille on tulossa äänestys.

Tarkoitus on valita muraalien toteuttajiksi enemmän kuin yksi taiteilija, sillä seinäpinta-alaa on runsaasti. Kaupunki maksaa taiteilijoille palkkiot ja materiaalikulut, sekä hankkii taiteilijoiden käyttöön nostimet. Tarkkaa budjettia ei ole vielä määritelty.

Taiteilijat voivat hyödyntää tarinoita täysin vapaasti.

– Kaikki kokevat kaupungin ja lappeenrantalaisuuden eri tavalla, joten on jännittävää nähdä, millaisia tarinoita kaupunkilaisilta tulee, Pimiä sanoo.

Myös Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna pitää kaupunkilaisten osallistumista teoksen valmisteluun tärkeänä ja odottaa innolla sen tuloksia.

– Ihminen on kertonut kuvilla tarinoita jo luolamaalauksista lähtien ja kuvat ovat yhä keskeisempi osa meidän aikaamme. Itselleni on tärkeää, että kaupunkilaiset pääsevät osaksi nykyajan kuvallista tarinankerrontaa. Taiteilijoiden ei ole kuitenkaan tarkoitus vain kuvittaa kerrottuja tarinoita, vaan luoda niistä jotain uutta, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu