Lainausmäärät Lappeenrannan kirjastoauto Willityksessä ovat laskussa, mutta tarve palvelulle on edelleen selkeä: "Kirjastoauto on usein kylän ainoa palvelu"

Kirjastoauto Willitys palvelee Lappeenrannan haja-asutusalueen asukkaita, päiväkoteja ja kouluja. Arkistokuva. Lappeenrannan kaupunki

Laura Mykkänen

Lappeenrannan palvelujohtaja Päivi Oikkosen mukaan kirjastoautossa on tällä hetkellä 13 000 kirjaa sekä lisäksi lehtiä, pelejä ja lasten dvd-levyjä. Kokoelma ja palveluvalikoima ovat lähikirjastoa suppeampia.

Ajokilometrejä kertyy vuodessa 18 000–19 000. Niihin vaikuttavat reitillä olevien pysäkkien määrä, joka on tällä hetkellä 84.

Muutoksia pysäkeihin on tulossa kouluverkon uudistusten vuoksi.

– Pysäkkiverkkoa päivitetään vuoden parin välein, jos ilmenee muutostoiveita. Toiveita uusista pysäkeistä voi lähettää kirjaston kotisivujen kautta sähköpostitse vuoden ympäri.

Kirjastoauto palvelee haja-asutusalueen asukkaita, päiväkoteja ja kouluja, joista on matkaa lähimpään kirjastoon yli kolme kilometriä.

Auto viipyy pysäkillä 15–30 minuuttia ja kouluilla tarvittaessa pidempään. Lapset ja nuoret, erityisesti alakoululaiset, ovat suurin asiakasryhmä.

– Kirjastoauto on yhä useammin joutunut korvaamaan joko koulun, kirjaston tai päiväkodin kirjastoa kylällä, jos palveluverkkoon on tullut muutoksia.

Palvelu on Oikkosen mukaan suosittua ja palaute myönteistä. Rakentavaan palautteeseen pyritään vastaamaan parantamalla palvelua entisestään.

– Kylillä on tarvetta, koska kirjastoauto on usein kylän ainoa palvelu. Samoin kouluilta ja päiväkodeilta matkaa kirjastoon on kävellen liikaa.

Lainausmäärä kirjastoautossa oli Oikkosen mukaan vuoden 2018 lopussa 37 732. Laskua oli 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tarve palvelulle on kuitenkin edelleen selkeä. Oikkonen muistuttaa, että kirjastoautossa käynti on monelle tärkeä sosiaalinen kontakti ja autottomille asiakkaille yhtä tärkeä kuin ennenkin.

– Kirjastoauton reitit suunnitellaan mahdollisimman kustannustehokkaiksi eikä hyötyä palvelusta voi aina edes mitata rahassa.

Oikkonen muistuttaa varsinkin kylien ja lähiöiden asukkaita käyttämään kirjastoauton palveluita aktiivisesti, jotta pysäkki säilyy kylällä jatkossakin.

Nykyinen auto on vuodelta 2012 eli ajovuosia sillä on jäljellä vielä reilusti. Edellinen auto kesti ajossa 15 vuotta.

Oikkonen ennustaa kirjastoautolle hyvää tulevaisuutta, mutta huomauttaa liikenteessä olevan aina riskejä.

Kirjastoauto ei hinausvaurioiden vuoksi liikennöinyt viikoilla 11 ja 12, mutta palasi liikenteeseen 25.3. Muu viikko ajetaan normaalisti parittoman viikon aikataulun mukaan.

Kirjastoauto näkyy tulevana kesänä todennäköisesti myös ainakin Linnoituksen kesän avaustapahtumassa 8.6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu