Juha Sipilän lausunto sähkönsiirron "sosialisoinnista" saa täystyrmäyksen – KL: "Carunan ja Elenian hintalappu 10 miljardia euroa"

Kuvituskuva Klaus Nurmi

Aapo Siippainen

Sähkönsiirtoverkkojen tulisi olla julkisessa omistuksessa, sanoi toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä (kesk.) maanantaina järjestetyssä Ylen ja Kalevan vaalitentissä.

Sipilän mukaan siirtohintojen kasvu on koko Suomessa niin järjetöntä, että verkot pitäisi saada julkisen sektorin omistukseen. Hänen kanssaan samaa mieltä oli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä tyrmää lausunnot Kauppalehden haastattelussa. Hänen mukaansa hintojen nousun syy ei ole siinä, etteivät esimerkiksi Carunan sähköverkot ole valtion omistuksessa. Hän korostaa, että hintapaine johtuu sähkön toimitusvarmuuden parantamisesta.

– Nyt johdetaan ihmisiä harhaan sähkön siirtohintakeskustelussa, Leskelä sanoo.

Leskelän mukaan Sipilä oli väärässä väittäessään, että sähkön siirto on Suomessa kallista.

– Kansainvälissä vertailuissa olemme hyvin kilpailukykyisiä ja maantiede huomioiden vielä kilpailukykyisempiä, Leskelä sanoo Kauppalehdelle.

Kauppalehden toimittaja Matti Kankare arvioi, kuinka paljon esimerkiksi Carunan hinta olisi, jos valtio ostaisi yhtiön. Hän käytti vertailussa Elenian kauppahintaa vuodelta 2017, joka oli 3,7 miljardia euroa.

– Fortum myi Suomen suurimman sähköverkkoyhtiön joulukuussa 2013 pääomasijoittajien omistamalle Carunalle. Kauppahinta oli 2,55 miljardia euroa, joka Elenia-kaupan yhteydessä näyttää kovin vaatimattomalta summalta, sillä Caruna on Eleniaa selvästi suurempi ja vähintään yhtä tuottava yhtiö. Voikin aika varovaisesti arvioida, että Carunan kauppahinta nousisi 5–6 miljardiin, Kankare arvioi.

Jos valtio ostaisi molemmat, voisi hintalappu olla jopa 10 miljardia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu