EVA: Kansa haluaa blokkihallituksia – suosituimmat vaihtoehdot ovat punavihreä hallitus ja porvarihallitus

Demaripääministeriä kannattavat haluaisivat hallituskumppaneiksi vihreät ja vasemmiston.

Eduskunnan uusi paikkajako ratkeaa sunnuntaina ja antaa pohjan hallitusneuvotteluille. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalaisten suosikeista seuraavan hallituksen kokoonpanoksi erottuu selvästi kaksi vaihtoehtoa: punavihreä hallitus tai porvarihallitus. Asia ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksessa kartoitettiin äänestäjien toiveet hallituskumppaneiksi toivotun pääministeripuolueen mukaan.

Gallupien ykkösenä paistattelevan SDP:n kannattajat toivoivat ensisijaisiksi hallituskumppaneiksi vasemmistoliittoa (68 prosenttia) ja vihreitä (64 prosenttia).

Vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjät ovat vastavuoroisesti innostuneita hallitusyhteistyöstä SDP:n kanssa.

SDP on ainoa puolue, jonka enemmistö toivoo osallistuvan seuraavaan hallitukseen jossain roolissa. Suomalaisista 19 prosenttia toivoo SDP:n olevan seuraava pääministeripuolue.

Keskustaa pääministeripuolueeksi toivovista 61 prosenttia haluaisi jatkaa hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa, ja vain kolmasosa ottaisi hallituskumppaniksi SDP:n.

Vastaavasti kokoomuslaista pääministeriä toivovista yli puolet, 56 prosenttia, jatkaisi mieluiten hallitusyhteistyötä keskustan kanssa.

Kaupunkeja pitkään hallinneelle sinipunayhteistyölle äänestäjät eivät lämpene.

– Tulokset kielivät siitä, että suomalaiset haluaisivat koota perinteisten koalitiohallitusten sijaan ideologisesti yhtenäisempiä blokkihallituksia – joko porvarihallituksen tai punavihreän hallituksen, EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen summaa.

Suosiotaan kasvattanut Perussuomalaiset mahtuisi tutkimuksen mukaan paremmin porvarihallitukseen kuin punamultaan. Jos puolueesta tulisi hallituspuolue, ei sen kannattajille ole eroa sillä, olisiko yhteistyökumppanina SDP, keskusta tai kokoomus. Vihreätkin mahtuisivat persupääministerin hallitukseen, mutta tunne ei ole molemminpuolinen: vihreiden kannattajat eivät haluaisi Perussuomalaisia hallituskumppaniksi.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–6.2.2019 välisenä aikana. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

Aineisto kerättiin Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Tuloksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu