690 ihmistä teloitettiin viime vuonna – Amnesty kertoo määrän pudonneen kolmanneksella, mutta Kiinan tuhannet teloitetut puuttuvat laskelmista

Kiinassa kuolemanrangaistukset luokitellaan valtionsalaisuudeksi, joten teloitettujen määrää voidaan vain arvailla.

Teloitusten määrän putoaminen on saanut ihmisoikeusjärjestön toiveikkaaksi sen suhteen, että kuolemanrangaistukset siirtyvät vielä historiaan. Anton Soinne

Crista Lassfolk-Feodoroff

Teloitusten määrä oli viime vuonna alhaisin vuosikymmeneen, kertoo Amnesty Internationalin tuore raportti kuolemantuomioista ja teloituksista.

Pudotus oli merkittävä verrattuna vuoteen 2017, jolloin ainakin 993 ihmistä teloitettiin.

Amnestyn keräämät luvut eivät sisällä tilastoja Kiinasta, jossa kuolemanrangaistukset luokitellaan valtionsalaisuudeksi. Ihmisoikeusjärjestön arvion mukaan Kiinassa on teloitettu tuhansia ihmisiä.

Kiinaa lukuun ottamatta luvut ovat ilahduttavaa luettavaa.

Amnesty Internationalin pääsihteerin, eteläafrikkalaisen Kumi Naidoon mukaan teloitusten merkittävä vähentyminen osoittaa, että jopa epätodennäköisimmät maat ovat alkaneet muuttaa tapojaan ja huomanneet, ettei kuolemanrangaistus ole ratkaisu.

– Tämä on toiveikas merkki siitä, että on vain ajan kysymys, milloin tämä julma rangaistus on siirtynyt historiaan, minne se kuuluukin, Naidoo sanoo.

Yhteensä viime vuonna langetettiin 2 531 kuolemantuomiota 54 maassa. Jo valmiiksi vankiloissa virui ainakin 19 336 ihmistä tuomittuna kuolemaan.

Teloitusten kiistattoman kärkimaan Kiinan jälkeen eniten teloittavat maat olivat viime vuonna Iran (ainakin 253 teloitusta), Saudi-Arabia (149 teloitusta), Vietnam (ainakin 85 teloitusta) ja Irak (ainakin 52 teloitusta).

Teloitusten määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna Valko-Venäjällä, Japanissa, Singaporessa, Etelä-Sudanissa ja Yhdysvalloissa.

Thaimaassa taas teloitettiin ensimmäinen ihminen sitten vuoden 2009. Niin ikään Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena ilmoitti, että teloitukset otetaan maassa takaisin käyttöön yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Amnestyn mielestä on myös huolestuttavaa, että muutamissa maissa langetettiin aiempaa enemmän kuolemantuomioita. Esimerkiksi Irakissa annettujen kuolemantuomioiden luku nelinkertaistui vuonna 2017 annetusta ainakin 65:stä kuolemantuomiosta viime vuonna annettuun ainakin 271:een kuolemantuomioon.

Egyptissä langetettujen kuolemantuomioiden määrä kasvoi yli 75 prosentilla. Vuonna 2017 tuomioiden määrä oli ainakin 402, ja vuonna 2018 se oli ainakin 717.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu