Sairausloma romuttaa talouden: näin pitkään suomalaiset keskimäärin uskovat sinnittelevänsä – onko oma tilanteesi parempi?

Tutkimuksen mukaan joka kolmatta suomalaista huolestuttaa vakava sairastuminen paljon ja joka toistakin jonkin verran. Arkisto / Pia Vakkari

toimitus

Joka kolmas suomalainen on huolissaan vakavan sairauden mahdollisuudesta. Eniten siinä huolettaa kuoleman mahdollisuus ja sairastumisen mukanaan tuomat taloudelliset haasteet.

40 prosenttia suomalaisista uskoo, että puolen vuoden sairausloma johtaisi merkittäviin taloudellisiin vaikeuksiin. Asia selviää vakuutusyhtiö Ifin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa kyseltiin suomalaisten ajatuksia vakavaan sairastumiseen liittyen.

– Noin 30 prosenttia vastaajista arvioi, että oma tai puolison puolen vuoden sairausloma aiheuttaisi heille melko paljon taloudellisia ongelmia. Noin joka kymmenes uskoo, että ei selviäisi taloudellisesti lainkaan, Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen sanoo.

Tutkimuksen mukaan joka kolmatta suomalaista huolestuttaa vakava sairastuminen paljon ja joka toistakin jonkin verran. Huoli sairastumisesta kasvaa, mitä iäkkäämpi vastaaja on.

Omaa sairastumista enemmän suomalaisia huolestuttaa silti puolison ja etenkin oman lapsen vakava sairastuminen. Oman lapsen sairastuminen on pelkona jo joka toisella vanhemmalla.

Tutkimuksessa selvisi myös, että suomalaisilla ei ole selvää kuvaa ansioiden muotoutumisesta sairauslomalla. Yli 40 prosenttia työssäkäyvistä vastaajista ei tiedä tai osaa sanoa lainkaan, miten palkka ja sairauspäiväraha muotoutuisi yli kuuden kuukauden mittaisen sairausloman aikana.

– Tulojen muotoutuminen sairauslomalla vaihtelee työssäkäyvillä: osalla työnantaja voi maksaa sairauslomalta täyttä palkkaa esimerkiksi 1–3 kuukauden ajan, kun taas toiset tipahtavat nopeammin Kelan sairauspäivärahalle. Jokaisen kannattaa selvittää, mikä tilanne on omalla kohdalla ja työpaikalla, Kononen toteaa.

Kyselytutkimuksen toteutti Yougov Finland, tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1 002 iältään 18–59-vuotiasta suomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu