Antti julkaisi ensimmäisen Commodore 64 -kappaleen 1989 – nyt tulee ainutlaatuinen levy ja C-kasetti, jonka nimi saatiin legendaarisen "Kuusnepan" äänipiiristä

TAPAHTUMA Tampereella julkistetaan Suomen ensimmäinen vinyyli, jossa kaikki musiikki on tehty Commodore 64 -kotitietokoneella.

FINNSIDS ilmestyy vinyylinä ja C-kasettina. Zooparty ry

Marjo Rämö

Tampereella julkaistaan lauantaina suomalaisittain ainutlaatuinen kokoelmalevy. Levyn kaikki kappaleet on äänitetty suoraan Commodore 64:ltä ja masteroitu alkuperäistä soundia kunnioittaen. Levyllä kuullaan kymmenen kappaletta kymmeneltä suomalaiselta tekijältä.

– Suomessa on valtavasti hyviä Commodore 64 -muusikoita, joten siksi kappaleiden valitseminen oli vaikeaa. Mukaan on valittu erilaisia sävellyksiä aina teknosta ambient-henkiseen musiikkiin asti. Kappaleet on tehty vuosina 1986–2017, levyn tuottajaAntti ”Flex” Hannulakertoo kaupunkilehti Tamperelaiselle

Hannula on ylöjärveläinen C64-tietokonesäveltäjä ja muusikko. Hän julkaisi ensimmäisen C64:llä tekemänsä kappaleen vuonna 1989.

Kuusnepaoli 1980-luvulla suuren suosion saavuttanut kotitietokone. Sen musiikilliset ominaisuudet olivat varsin vaatimattomat, mutta niin vain Kuusnepalla tehdään vielä tänäkin päivänä musiikkia.

– C64:ssä on kolme kanavaa eli kyllä siinä on tekemistä, että musiikin saa kuulostamaan hyvältä. Toisaalta juuri nämä rajoitteet tekevät C64-musiikin tekemisestä viehättävää. Sitä täytyy vain revitellä koneesta irti kaikki mahdollinen, Hannula kuvailee.

Alkuaikoina musiikkia tehtiin naputtelemalla Kuusnepalla sivukaupalla koodia.

– Muistan itsekin aloittaneeni koodaamalla, ja moni musiikin tekijä oli siihen aikaan nimenomaan koodaaja. Myöhemmin käyttöön tuli ohjelmia, jotka helpottivat musiikin tekemistä.

Tampereellajulkaistavan levyn nimi ei ole Finnhits, vaan FINNSIDS.

– SID on C64:n äänipiirin nimi, Hannula selventää nimeä.

Kokoelmalevy julkaistaan aikakaudelleen uskollisesti sekä vinyylinä että c-kasettina. Kokoelman julkaisee Digitaalisen taiteen ja kulttuurin yhdistys Zooparty ry.

Levyjulkistetaan lauantaina 13. huhtikuuta Zooklubi-tapahtumassa, joka alkaa kello 21. Levyä myydään myös ennen julkistusta järjestettävällä retrotietokonekirpputorilla kello 13–17. Molemmat tilaisuudet pidetään Viihdekeskus ZBasessa Siperian liikekeskuksessa.

– C64-harrastajia on paljon, mutta olisi hienoa, että myös tavalliset tamperelaiset löytävät paikalle.

Hannulan haastattelun julkaisi ensin Tamperelainen.

Kuuntele alta näyte Antti Hannulan Youtube-kanavalta.