Lappeenranta kisaa finaalissa Euroopan vihreimmän kaupungin tittelistä

Onko Lappeenranta Euroopan vihrein kaupunki? Lappeenrannan kaupunki

toimitus

Lappeenrannan kaupunki on päässyt finaaliin Euroopan vihreimmän kaupungin eli European Green Leaf 2020 award -kisassa.

EU komission European Green Leaf -palkinto jaetaan vuosittain alle 100 000 asukkaan kaupungille, jonka ympäristöpolitiikka ja toimet ovat menestyksekkäitä. Kilpailussa on Lappeenrannan kaupungin lisäksi jäljellä kaksi muuta kandidaattia; Limerick Irlannista ja Mechelen Belgiasta.

Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen on innoissaan kisassa jatkoon pääsystä.

– Mahtavaa, tämä oli hieno uutinen! Yhteinen työmme tuottaa tuloksia.

Kilpailu jatkuu tuomariston tarkentavilla kysymyksillä sekä kilpailukaupungille osoitettavilla tehtävillä. Voittaja valitaan kesäkuun lopulla.

Kilpailussa on kuusi aihealuetta: ilmasto- ja energia, jätehuolto ja kiertotalous, ilmanlaatu ja melu, luonto ja luonnon monimuotoisuus, vesihuolto sekä kestävä liikenne.

Lappeenrannan kaupunki on onnistunut laskemaan kasvihuonekaasupäästöjä 46 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2017 ja muutenkin uusiutuvan energian ja energiateknologian tekoja on paljon, kertoo Räsänen.

– Myös jätteiden hyötykäyttöaste sekä muovinkeräys etenevät hienosti sekä vesistöjen kunnostamisessa on tehty paljon työtä koko alueella.

Myös ilmanlaatuasioissa tehdään jatkuvasti systemaattista työtä, mikä on tuottanut tuloksia.

– Keväisten pölyjaksojen pitoisuudet ovat alentuneet katujen kunnossapidossa tehdyillä toimenpiteillä, Räsänen tarkentaa.

Moniin eurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna luonto on Lappeenrannassa lähellä kaupungin asukkaita ja asukkaat myös arvostavat ympäristöään. Vastikään avatun Rantaraitin huikea suosio on hyvä esimerkki siitä.

Kilpailuun osallistuvien kaupunkien täytyy myös osoittaa esimerkkejä asukkaiden osallistumisesta ja hyvistä käytännöistä. Elokuussa Lappeenrannassa järjestettiin Greenreality-karnevaali, johon osallistui 3000 ihmistä.

– Se on osoitus siitä, että aihe kiinnostaa asukkaita, pohtii Räsänen.

Vaikka Lappeenrannassa on jo tehty paljon asioita vihreän kaupungin rakentamiseksi, niin työ on vielä kesken ja sitä riittää kaikissa sektoreissa, painottaa Räsänen.

– Ilmastotoimenpiteissä olemme vasta puolimatkassa. Meluntorjunta-, kiertotalous- ja luontoasioissa on paljon vielä tekemistä. Myös uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen on taas uudessa vaiheessa.

Isompien kaupunkien sarjassa, European Green Capital 2020 award -tittelistä kisaava Lahti pääsi myös omassa sarjassaan jatkoon.

– Hienoa, että myös Lahden kaupunki pääsi finaaliin pääkaupunkien sarjassa, iloitsee Räsänen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää