Yle: Esperi Care mitätöi palkankorotuksen pienentämällä ylimääräistä palkanosaa – yksi hoitaja lähtee käräjille

Kuvituskuva. Crista Lassfolk-Feodoroff

toimitus

Hoivayritys Esperi Care on ajautunut kiistaan ylimääräisestä palkanosasta eli niin sanotusta Esperi-lisästä. Lähi- ja perushoitajaliitto SuPer hoksasi lisän leikkaamisen viime kesänä. Asiasta kertoo Yle.

Kyse on 40–50 euron suuruisesta lisästä, jota hoivayhtiö on maksanut noin tuhannelle hoitajalle ja ohjaajalle usean vuoden ajan. Sen leikkaaminen äkättiin liitossa viime kesänä työehtosopimuksen mukaisen vähimmäispalkkojen korotuksen jälkeen, Yle kertoo.

Ylen mukaan yksi lähihoitaja on nyt liittonsa tuella haastanut työnantajansa oikeuteen lisän yksipuolisesta pienentämisestä.

– Viime kesäkuussa hänen vähimmäispalkkansa nousi 17 euroa, ja samaan aikaan hänen työsopimuksella sovitusta lisästä otettiin tämä sama 17 euroa pois, jolloin palkankorotus oli tasan nolla euroa. Työntekijä ei hyötynyt meidän sopimastamme palkankorotuksesta laisinkaan, sopimusneuvottelija Jukka Parkkola Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerista kertoo Ylelle.

Parkkolan mukaan lukuisat esperiläiset ovat ottaneet liittoon yhteyttä samasta asiasta.

Ylen haastatteleman Esperin edustajan mukaan kyseistä lisää saaneiden työntekijöiden Esperi-lisän määrä on voinut muuttua työehtosopimuksen palkkaratkaisun mukaisesti, kun vähimmäispalkkatasoja korotettiin viime kesäkuussa.

– Siis näissä tapauksissa, joissa on ollut Esperi-lisä ja palkka on jo ylittänyt vähimmäistason, silloin palkkaa ei ole korotettu. Henkilöt, joiden kokonaispalkka on jo ylittänyt uuden vähimmäistason, heidän kokonaispalkkansa ei ole korottunut, mutta ei myöskään heikentynyt, Esperi-konsernin henkilöstöjohtaja Maria Pajamo sanoo Ylelle.

Yhtiö perusti Esperi-lisän aikanaan helpottamaan työvoimansaantia alueilla, joilla se oli vaikeaa. Yhtiö miettii nyt muita houkutuskeinoja, koska Esperi-lisä on lakkautettu uusien työntekijöiden osalta jo vuosi sitten, Yle kertoo.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa Lahdessa kesäkuussa, mutta sekä liitto että Esperi Care ovat halukkaita sopimaan asian käräjäsalin ulkopuolella.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu