Alueellisen valmiuskeskuksen perustamista ja toimintaa harjoitellaan Lappeenrannassa

toimitus

Lappeenrannassa Pallon liikuntahallilla harjoitellaan keskiviikkona 17.4. klo 17 alueellisen valmiuskeskuksen perustamista ja toimintaa.

Alueellinen valmiuskeskus on toimipiste, josta kuntalaiset voivat saada tarvitsemaansa välitöntä suojaa ja huoltoa esimerkiksi sähkökatko-, vesihuoltohäiriö- tai myrskytilanteessa. Valmiuskeskuksessa voidaan tarjota muun muassa ruokahuoltoa, ensiapua, perusterveydenhuoltoa, vaatetusta, lyhytaikaista majoitusta, henkistä tukea, peseytymismahdollisuuksia tai mahdollisuuden ladata puhelimia.

Valmiuskeskuksia voidaan perustaa häiriötilanteesta riippuen eri puolille kaupunkia: kouluille, liikuntahalleihin, kylätaloihin tai vastaaviin rakennuksiin.

Koulutukseen Pallon liikuntahallille osallistuu runsaat 100 henkilöä. Paikalla on sekä vapaaehtoisia, eri järjestöjen toimijoita että viranomaisia.

– Alueellinen valmiuskeskus on ennen kaikkea toimintamalli, jossa eri toimijat yhteistoiminnassa voivat perustaa tällaisen kansalaisten tukipisteen häiriötilanteesta riippuen lähes mihin tahansa tilaan eri puolille kuntaa, kertoo Eksoten valmiuskoordinaattori Kristiina Kapulainen

– Koska kyseessä on ennen kaikkea ihmisten hyvinvoinnista ja huolenpidosta huolehtiminen, on luontevaa ja tärkeätä, että toimintaa johtaa Eksoten sosiaalipäivystys, Kapulainen jatkaa.

– Lappeenrannan kaupungin kannalta on erittäin tärkeää, että eri viranomaisilla ja järjestöillä on valmius perustaa tällaisia valmiuskeskuksia, toteaa Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen

Meuronen toteaa, että Lappeenrannan kaupungin tärkein tehtävä on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen, joten on tärkeää, että kuntalaisten hyvinvointi on turvattu myös häiriötilanteissa.

– On erittäin hienoa, että vapaaehtoisilla toimijoilla on hyvät valmiudet ja halu olla auttamassa ihmisiä erilaisissa häiriötilanteissa.

SPR:n Kaakkois-Suomen piirin valmiuspäällikkö Eila Siira kertoo, että Suomen Punaisella Ristillä ja Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla on laajat vapaaehtoistoimijoiden verkostot ja hyvät valmiudet olla järjestämässä toimintaa valmiuskeskuksissa.

– Meiltä löytyy varusteita ja toimijoita hoitamaan esimerkiksi ensiapua, henkistä tukea, vaatetusta tai lähes mitä tahansa ihmisten ensihuoltoon liittyvää. Mukana olo tässä toiminnassa on meille hyvin luontevaa.

Marttojen Virpi Ikonen totea, että ruokahuollon järjestäminen on aina ollut Marttojen vahvuuksia.

– Siksi on hyvin luontevaa, että olemme ruokahuollon osalta mukana tukemassa tätä toimintaa.

Alueellisen valmiuskeskuksen toimintamallia on harjoiteltu Luumäellä ja nyt Lappeenrannassa. Toimintamalli on tarkoitus laajentaa kaikkiin Etelä-Karjalan kuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu