Yritykset uuden edessä: epäeettinen toiminta ei kerää sijoittajia – Yli puolet sijoittaa rahojaan vastuullisiin tahoihin

Pitkäjänteisen ja vastuullisen omistamisen kehittäminen on kasvava trendi myös EU:n tasolla.

Sijoittajabarometrin mukaan naiset huomioivat hieman useammin vastuullisuusnäkökulmat sijoituspäätöksissään kuin miehet Ella Kajaste

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vastuullisuus kiinnostaa yhä enemmän ja se näkyy konkreettisesti sijoituspäätöksissä. Suurin osa, 57 prosenttia, yksityissijoittajista huomioi vastuullisuuden sijoituspäätöksissään. Yleisin tapa on jättää sijoittamatta yhtiöihin tai toimialoihin, joiden toiminnan katsotaan olevan epäeettistä. Jos yritys ei toimi vastuullisesti, 42 prosenttia jättää sijoittamatta siihen.

Ainoastaan kolmasosa, 34 prosenttia, yksityissijoittajista ei arvioi sijoituskohteensa vastuullisuutta. Loput kyselyyn vastanneista lähes 2 000 yksityissijoittajasta ottaa vastuullisuuden huomioon tavalla tai toisella, selviää Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjien tuoreesta Sijoittajabarometrista.

Joka neljäs kyselyyn vastannut (26 %) tekee suoria osakesijoituksia, koska pystyy siten arvioimaan paremmin sijoituskohteen vastuullisuuden.

–Vastuullisuuden huomioiminen on taloudellisesti viisasta toimintaa ja osa sijoittajan riskinhallintaa, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi tuloksia.

– Epäilyttävä toiminta paljastuu ennen pitkää ja laskee yhtiön arvoa. Ainoastaan kestävästi toimivat yritykset voivat luoda kestävästi arvoa omistajille.

Pitkäjänteisen ja vastuullisen omistamisen kehittäminen on eurooppalainen trendi.

Kesällä Suomessa kansallisesti käyttöön otettava Osakkeenomistajien oikeudet -EU-direktiivi pyrkii osaltaan lisäämään päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja omistajien päätösvaltaa. Direktiivi tuo esimerkiksi johdon palkitsemisen etukäteen yhtiökokouksen päätettäväksi.

Suomalaiset kotitalouden omistavat yhteensä lähes kuudesosan suomalaisista pörssiyhtiöistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu