Lappeenrantaan etsitään muraaleja ideakilpailulla – Kirkkokadulla sijainnut teos esimerkkinä seinämaalausten suuresta merkityksestä

Näkymä Kirkkokadulle kilpailualueen kohdalta. Lappeenrannan kaupunki

toimitus

Lappeenrannan kaupunki järjestää yhteistyössä Kaakon taiteen kanssa ammattitaiteilijoille tarkoitetun ideakilpailun. Kilpailutehtävänä on ideoida muraaleja toteutettavaksi Kirkkokadulle. Ideakilpailu on osa Lappeenrannan kaupungin 370-vuotisjuhlavuotta ja kilpailuehdotusten tulee liittyä Lappeenrannan kaupungin historiaan, nykypäivään tai tulevaisuuteen.

Kilpailu on käynnissä ja päättyy 6.5.2019.Teokset tulee toteuttaa kesän 2019 aikana kuitenkin niin, että ne ovat valmiita viimeistään elokuun 2019 lopussa, Lappeenrannan kaupungin 370-juhlaviikolla. Tarkemmasta toteutusaikataulusta sovitaan valittujen taiteilijoiden kanssa.

Lappeenrannan kaupungin tavoitteena on löytää kilpailulla Kirkkokadun ympäristöön, Kauppakeskus Gallerian ja Virastotalon väliselle alueelle taiteellisesti korkeatasoisia teoksia ja kehittää kaupunkia merkityksellisenä ympäristönä.

Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna on innostunut Lappeenrannan kaupungin ja verkoston yhteistyöstä, sekä mahdollisuudesta saada taidetta kaupunkikuvaan. Hän kannustaa alueella vaikuttavia taiteilijoita osallistumaan kilpailuun.

– Taiteilijat ovat aina toimineet eräänlaisina yhteiskunnan tulkkeina. Taideteokset herättävät tunteita ja auttavat ihmisiä kiintymään paikkoihin. Kilpailutehtävää voi lähestyä monella eri tavalla ja on mielenkiintoista nähdä, millaisen näkökulman taiteilijat ovat valinneet ja millaiset teemat nousevat esiin, Vilkuna sanoo.

Kirkkokadulla aikaisemmin sijainnut seinämaalaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuri merkitys seinämaalauksilla voi olla kaupunkilaisille.

Citykorttelin remontin yhteydessä puretun Tapanaisen talon seinää koristanut Jukka Hakalan vuonna 2012 toteuttama Hirvi ja karhu vaakunakahvilla -teos oli Suomen ensimmäinen ns. uuden aallon iso seinämaalaus ja se herätti kaupunkilaisissa suurta ihastusta. Näkyvälle paikalle sijoitettu voimakkaan paikkasidonnainen seinämaalaus onnistui käsittelemään aiheeltaan hyvin Lappeenrantaa Etelä-Karjalan maakuntakeskuksena nimensä, aiheensa ja sijaintinsa puolesta.

Katariina Karppinen tarkasteli Hakasen seinämaalausta Tampereen yliopistoon tekemässään pro gradu – työssään. Hän toteaa tutkimuksessaan, että Tapanaisen taloon tehdyn teoksen myötä seinämaalaus hyväksyttiin kaupungissa väliaikaisena taidemuotona ja kiinnostavaa olisi tutkia, millainen ilmapiiri Lappeenrannassa on pysyviä muraaleja kohtaan.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä suhtautuu muraaleihin positiivisesti ja on ilahtunut hankkeesta.

– Visuaalisuus on hallitseva elementti kaupunkiympäristössä ja seinämaalaukset piristävät kaupunkikuvaa; ne tuovat siihen erilaisia värejä, muotoja, tulkintoja ja näkökulmia. Haluamme olla myös jatkossa avoimia erilaisille ehdotuksille. Taiteella on tärkeä merkitys osana kaupunkikuvaa ja elinympäristöämme, Pimiä toteaa.

Tarkemmat aluerajaukset ja kilpailuohjelma löytyvät Lappeenrannan kaupungin kotisivuilta osoitteesta https://bit.ly/2uYi9nQ

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu