Lasten synttärilahjojen kilpavarustelu synnytti vastaliikkeen – nyt trendikästä on ostaa yksi kunnon kimppalahja

Lapsiperheissä on herätty siihen, että kaverisynttäreiden lahjavarustelu on riistäytynyt käsistä. Niin sanotut viiden euron synttärit ja aanhempien vastaliikkeen on pannut merkille myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Tiina Ristikari

– Tähän liittyy monenlaisia ilmiöitä. Jos vaikka tarhakavereita on kutsuttu synttäreille useita, niin vanhemmat hankkivat lahjan yhdessä. Tai vanhemmat viestivät, että älkää tuoko mitään kallista. Annetaan vaikka viiden euron raja.

– Omien lasten kohdalla olen huomannut, että niin sanotuista lahjapusseista, jotka päivänsankari antaa lähtiessä vieraille, on jo luovuttu. Ne on voitu korvata lakulla tai ilmapallolla.

THL:ään synttärilahjat liittyvät lapsiperheiden köyhyyden kautta.

– On tutkimuksia siitä, miten köyhien perheiden lapset joutuvat ristiriitaiseen tilanteeseen, kun synttärilahjoiksi on ruvettu antamaan yhä kalliimpia ja hienompia asioita, Ristikari kertoo.

– Lapset ovat tietoisia vanhempiensa köyhyydestä eivätkä aina edes kehtaa pyytää heiltä rahaa synttärilahjoihin, vaikka vanhemmat saattaisivat priorisoidakin ne tärkeiksi.

Ristikarista on surullista, jos paine kalliisiin lahjoihin estää lapsen osallistumisen kaverin juhlaan.

– Vähävaraisten perheiden lapsille on tärkeää päästä osallistumaan yhteisiin juhliin. Joissakin kouluissa ja päiväkodeissa juhlitaan jo lasten synttäreitä yhdessä. Silloin ei tule myöskään sitä tilannetta, että joku jätettäisiin kutsumatta.

Ristikarin mukaan joidenkin lasten sulkeminen pois synttäreiltä aiheuttaa paljon pahaa mieltä.

– Lapsi voi jopa kiristää toista sillä, että ei kutsu kaveria synttärille, jos hän ei esimerkiksi suostu leikkimään tiettyä leikkiä, Ristikari tietää.

Synttäreiden juhlinta niveltyy myös ympäristökasvatukseen, sillä Ristikarin mielestä näinä ilmastonmuutoksen aikoina tarpeettoman lahjakrääsän välttäminen jos mikä on ympäristöteko.

– Perheet ovat pulassa lelujen kanssa, jos joka vuosi kymmenen kaveria tuo muovisen lahjan. Joukolla hankittu lahja, käytetty tai itse tehty lahja säästää ympäristöä.

Uudella lahjakulttuurilla on myös kasvatuksellinen merkitys, sillä se auttaa lasta ymmärtämään ettei ympäristö kestä ylenpalttista kuluttamista.

– Voisimme opettaa lapsia siihen, että yhdessäolo ja hauskanpito on se lahja, Ristikari miettii.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut